The Musical Box: En trevlig kväll med familjen

onsdag 3 april 2019

En trevlig kväll med familjen

SANTANA – CORAZON-LIVE FROM MEXICO – 2014

Carlos Santana trivs bäst hemma. Live From Mexico är en hemmakväll med familjen och inbjudna gäster samt massor av publik. Inspelningen är en uppföljare till albumet Corazon som blev mycket populärt i Latinamerika, dock inte lika omtalat i Europa.
Albumet består av två delar, en fullmatad musik-CD samt en lika fullproppad DVD med både konsert och extramaterial. Båda är spännande för santanafansen, DVD:n är roligast, det ju alltid en upplevelse att få se Carlos spela gitarr.

Massor med gästartister var det som sagt. Det är ett koncept Santana arbetat med sedan 1999 och Supernatural, på gott och ont. På plussidan hittar man Supernatural, på den lite mer tjatiga sidan finns album som All That I Am och Shaman. Ibland internationella superstjärnor som Steven Tyler, oftast sydamerikanska stjärnor mindre kända på vår sida Atlanten. Men så jobbade ju Santana redan på 70-talet då han tog in musiker från alla sydamerikanska länder i sitt band.
CD-skivan av Live From Mexico är en trevlig sak, om än inte särskilt spännande. Tyngdpunkten ligger här på låtar från senare tider. Egentligen finns bara två låtar från hans äldre material med, Jingo precis i inledningen och som en av de sista Soul Sacrifice. Det är för lite för mig, även om Santanas gitarr finns med hela tiden så blir det som händer mellan inte mer än ”lagom”.

Lite som bakgrundsmusik på en ganska stillsam familjetillställning, där Carlos själv går omkring och myser med gitarren på magen samtidigt som rappare med ena handen i skrevet avlöser skönsjungande gossar i svarta läderbyxor. En sjysst höjdpunkt blir besöket från Christina Aguilera, då blir tempot både högre och stämningen i publiken mer påtaglig.
DVD:n är roligare, där finns betydligt fler av de äldre låtarna med, förutom tidigare ämnda också Black Magic Woman, Oye Como Va, Samba Pa Ti och några till. Det riktigt ryter till i publiken när Carlos låter gitarren ta över. För min del kan jag dock inte använda ljudet via hifi-anläggningen utan får nöja mig med tv- eller datahögtalarna, vilket tar bort en del av nöjet. Men det blir ändå så pass underhållande att det trots det känns riktigt kul.
Här får man dessutom se hur hårt bandet jobbar och hur samspelta och rutinerade de är. Scenteknikerna har också ett tufft jobb med att se till så alla gästartister, en ny i varje låt, får den utrustning dem behöver. Jag hade aldrig köpt bara DVD:n. Men det är den som är det här albumets stora behållning för mig. CD-skivan känns inte lika angelägen som tidigare livealbum med Santana.

Nr: 222/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar