The Musical Box: Mycket av allt med Haken

måndag 29 april 2019

Mycket av allt med Haken

HAKEN – VISIONS – 2011

Mycket av allt här. Progressiv metal är inte mitt favoritämne, men Haken tar i för mycket för att jag ska uppskatta det. Det är galet mycket gitarr, det är stråkar, det långa långa låtar. Och variationen är liten.
Jag gillar både Metallica och Electric Light Orchestra. Men de båda tillsammans blir inte särskilt trevligt, har jag insett nu. Det blir väldigt mycket av allt, mycket gitarr och överdoserade arrangemang som musiken drunknar i.
Lite besviken blev jag allt. Läste nånstans på nätet om Hakens platta från 2013, The Mountain, som många verkade uppskatta. Bandet jämfördes där med allt från Metallica till Genesis, Dream Theater och King Crimson, vilket självklart lät spännande.
Visions är två år äldre, dock bara för något år sedan utgiven på vinyl. Den skivan hittade jag på en skivmässa med ett pris på låga 100 kronor. Värt en chansning, tyckte jag, som kom ihåg vad folk sagt om The Mountain.

Men nej, i mina ögon/öron måste det varit två viktiga år för Haken. Visions är ett ganska tråkigt album där musiken mal på i samma spår från första till fjärde sidan. Mycket gitarr, en del hel effekter. Men tämligen tjatigt.

Inte minst eposet Visions som tar upp hela tredje sidan. Där händer inte särskilt mycket kan jag tycka. Det blir dessutom ännu jobbigare när en lika lång instrumental version av samma låt tar upp fjärde sidan. Anses detta vara ett starkt album i genren progressiv metal finns det saker att ta tag i.

Nr: 1307/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar