The Musical Box: Från en källare vid Torpaplan

tisdag 16 april 2019

Från en källare vid Torpaplan

EASY – GREEN LIGHTS – 1998

Upptäckte Easys Green Lights i demolådan när jag städade. Där ska den naturligtvis inte ligga, den ska in i samlingen. Easy var indiepopbandet från en källare vid Torpaplan i Jönköping som tog sig hela vägen ut i stora världen. Och till slut hamnade i Göteborg, där denna CD är inspelad.
Jag har lite dålig koll på Easy. När TV POP Crisis, som bandet först kallade sig, lämnade Jönköping försvann dem också från min pophorisont, även om man emellanåt fick höra spridda rykten om att bandet varit i England och att de spelat in nya album och så vidare.

Hur CD:n Green Lights, som är bandets tredje album, hamnade i min demolåda kan jag inte förklara. Men jag är glad att jag hittade den nu. Det är en kul skiva. Den fick bra recensioner också, sju av tio i Nöjesguiden, ”brittisk gitarr- sitarrock när den är som bäst görs uppenbarligen i Göteborg” skrev Håkan Steen.

På skivan finns låten Big Karma Sky, som blev en mindre radiohit. Bra jobbat för ett band som de första åren knappt vågade sig utanför dörrarna på replokalen. Nu är väl inte indiepop den här bloggens bästa gren.

The Musical Box lider av uppenbara brister på kunskaper till och med om grundläggande saker som Oasis och Blur. Easys influenser och inriktning i genren kan därmed inte analyseras.
Men sånt där brukar sällan bekymra mig. Jag är som sagt inte musiker utan bara musiklyssnare. Men gillar jag låtar och skivor berättar jag det, ibland utan att kunna förklara. Green Lights är ett sådant exempel.

Det är en trevlig popskiva, lite i samma spår som Eels kan jag tycka, det finns något melankoliskt i låtarna som gör musiken intressant. Gillar särskilt Friends In High Places som känns spännande med både annorlunda instrument och en, gissar jag, vissa beatlesinfluenser. Inser att jag har en hel del att ta igen. Easy har sedan debuten med Magic Seeds 1990 hunnit ge ut hela sju album, varav det senaste 2017.

Nr: 260/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar