The Musical Box: Var tog Withershins vägen?

måndag 15 april 2019

Var tog Withershins vägen?

WITHERSHINS – VICTIM OF THE MODERN AGE – 1996

Jag läste en gammal text där jag nämnde jönköpingsbandet Withershins. Kom på att jag hade deras EP från 1996 i en låda under sängen. Var tog de hjältarna vägen? Det här är ju en jättebra skiva.
Jag kommer särskilt ihåg Withershins spelning på Hovstockfestivalen 1995 i Hovslätt. Det där beryktade stökiga festivalåret då en punkare på fyllan sparkade sönder en brevlåda på sin väg till idrottsplatsen i Hovslätt och festivalen.

Samma kväll gick Withershins upp på stora scenen, det vill säga Jönköpings kommuns rangliga scenvagn där väggarna skakade då banden drog på lite för mycket. Under varje akt låg det liksom ett klirrande och skakande ljud i bakgrunden som inte gick att undvika. Det fanns ingen som räknade, men vi var väl 50 pers i publiken, några satt i gräset.
Withershins var ett udda band i Jönköping under den tiden. Då var det tveklöst punk som gällde, Ludenbones till exempel. Nominon var stadens metalhjältar och det hade börjat dyka upp ett och annat nyvaknat indiepopband.

Men Withershins lirade folkrock i rakt nedstigande led från storheter som The Pogues och Waterboys. De hade exotiska instrument som violin och mandolin i sättningen, spelade långa låtar och upplevdes nog som lite knepiga. Men publiken på festivalen älskade dem. Med bakgrund av den nedåtgående solens sista strålar var Withershins allas hjältar.

EP:n Victim Of The Modern Age, med fyra låtar, spelades in året efter festivalen i Hovslätt. När jag lyssnar på skivan nu, som är både välproducerad och med starka låtar, kan jag inte låta bli att tycka det var väldigt spännande och talangfylld musik från sin tid.

Jag kommer lite svagt ihåg att Withershins året efter sin Hovstocksspelning gjorde en del framträdanden i Jönköping, på Kulturhuset bland annat. Men sen blev det tyst. Var tog Withershins vägen?

Nr: onumrerad, ingår i demosamlingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar