The Musical Box: Ett oöverstigligt projekt

lördag 13 april 2019

Ett oöverstigligt projekt

$27 SNAP ON FACE – HETERODYNE STATE HOSPITAL – 1977

Nej, det här är absolut inget bortglömt mästerverk. Jag är osäker på värdet av att över huvudtaget lyssna på skivan. Den är visserligen mer än vanligt underlig, vilket säkert kan attrahera en del.
Och det är nog psykedelisk rock eller något liknande, men så medvetet skruvat att själva lyssningsvärdet blir lidande. Så är det i alla fall för mig. Jag trivs inte särskilt bra i sällskap med $27 Snap On Face, ett amerikanskt band, närmare bestämt med rötterna i Kalifornien och Sonoma County.

Jag kan lägga till att bandet själva finansierade inspelningen och utgivningen av de 1000 skivor som trycktes upp. De förväntade försäljningsframgångarna uteblev, så något mer album blev det inte.
I vissa kretsar räknas dock denna skiva av någon anledning som en kultklassiker, så priset på skivan har stuckit iväg, men den går fortfarande att få tag på i original. Ingen av bandmedlemmarna blev för övrigt kvar i popbranschen. Den som kom närmast var väl han som senare i livet tog tjänst föreståndare för ett vilohem i Santa Rosa.
Med de psykedeliska undertonerna i åtanke ansåg jag först kunna jämföra skivan med något av Zappas tidiga verk, Freak Out till exempel. Men $27 Snap On Face har absolut inte kvaliteter för det.

Och när sedan på b-sidan någon i ensemblen lyckats leta upp ett dragspel känns min ambitiösa idé att lyssna igenom hela skivan på en gång som ett oöverstigligt projekt. Berättade jag förresten att ljudkvaliteten, trots att den spelades så sent som 1977, är undermålig?

Nej, den här skivan går att lämna till sitt öde utan något som helst dåligt samvete. Men för dem som letar underliga skivor och udda inspelningar borde $27 Snap On Face bortglömda kultklassiker kunna vara av visst intresse.

Nr: 1242/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar