The Musical Box: Ash Ra Tempel och Timothy Leary

fredag 4 oktober 2019

Ash Ra Tempel och Timothy Leary

ASH RA TEMPEL – SEVEN UP – 1973

Seven Up är tredje albumet med tyska spacerockguruerna Ash Ra Tempel. Bandet hade nog aldrig samma sättning två skivor i rad. På den här plattan medverkar inte Klaus Schulze, vilket gör att många kännare av bandet inte tycker det är särskilt intressant.
Men Ash Ra Tempel och Manuel Göttsching var fulla av överraskningar. Ingen mindre än LSD-gurun Timothy Leary medverkar på den här skivan. Leary var lektor i psykologi på Harvarduniversitetet och provade under en semesterresa till Mexiko hallucinogena svampar (som han fått av en berghäxa).

Inspirerad av sina upplevelser började han testa svamparnas effekt på sig själv och sina elever och fortsatte sen med LSD. Han myntade då frasen ”Turn On, Tune In, Drop Out”. Hans åsikter och arbete sågs inte med samma blida ögon överallt.

Under 70-talet blev han arresterad på många platser bara han visade sig där, bland annat i Tyskland. Timothy Learey höll vid den tiden till i Schweiz, där skivan också spelades in eftersom han skulle blivit arresterad om han försökt ta sig in i Tyskland.
Seven Up består av två sviter; Space på närmare 16 minuter samt 21 minuter långa Time. Timothy Leary finns främst med i den första delen, med sång (oväntat bra) och diverse andra inlägg, närmast att betrakta som filosofiska pratbubblor infogade i musiken.

Om nu detta verkligen är särskilt intressant är jag inte helt säker på. Trots sitt namn ligger Space ganska långt från det Ash Ra Tempel annars brukade göra. Sessionen utmynnar i stället i någon slags psykedelisk hippiehappening som faktiskt blir ganska rörig.

Troligtvis är den delen mest intressant på grund av att Leary är med. Det finns betydligt spännande saker i genren, tänker till exempel på Grateful Deads Anthem Of The Sun.

Andra delen av skivan, b-sidan på vinylen, med låten Time är däremot något som känns igen bättre av Ash Ra Tempels följare. En lång fantasifull sekvens av ljudeffekter styrda av Dieter Dierks synth, Manuel Göttschings gitarr och i bakgrunden Hartmut Enke på bas.

Som nästan alltid handlar Ash Ra Tempels musik mer om atmosfär och drömscener än om något annat. Det är musik som på inga villkor går att ha på bara i bakgrunden, man måste vara koncentrerad.

För egen del har jag upptäckt att Ash Ra Tempels musik fungerar bättre för mig på CD-skiva än på vinyl eftersom man slipper det där avbrottet i mitten då man måste vända på skivan. Det ger ett annat helhetsintryck och känns mycket behagligare.

Nr: 220/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar