The Musical Box: Skotskt indiepop och japansk elektronica

onsdag 16 oktober 2019

Skotskt indiepop och japansk elektronica

AZTEC CAMERA – DREAMLAND – 1993

Att tussa ihop Roddy Frame i Aztec Camera med japanska elektrokonstnären Ryuichi Sakamoto låter osannolikt. Resultatet, albumet Dreamland, är dock inte alls så udda, men kanske inte den märkliga kollision man hade hoppats på.
Sakamoto är en mångsidiga artist, både kompositör, musiker och skådespelare. Ett av hans mest berömda projekt är filmen Den siste kejsaren där han skrev musiken tillsammans med David Byrne och dessutom hade en av huvudrollerna.

Roddy Frame från Glasgow var den unge rebelliske indiepophjälten som fick draghjälp av både Mick Jones i The Clash och Mark Knopfler för att uppnå sina mål.

Aztec Cameras sound blev med åren dock tämligen Dreamland såg därför ut att kunna bli ett synnerligen explosivt och spännande möte där något riktigt intressant väntade. Men så blev det av någon anledning inte.

Dreamland är i stället bara ett ganska trevligt popalbum, nästan lite för snyggt för att passa in i indiepopmallen, men har definitivt inget med elektronica att göra, även om det finns mer av det på detta album än på något annat Aztec Cameraalbum.
Så ja, för mig blev Dreamland något av en besvikelse. Å andra sidan visste jag väl inte direkt vad jag hade förväntat mig.

Nr: 303/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar