The Musical Box: Santana back-to-basic

fredag 25 oktober 2019

Santana back-to-basic

SANTANA – AMIGOS – 1976

1976 var det tillfälligt slut med Carlos Santanas sökande efter andlighet, ”kosmisk närvaro” och sinnesfrid. Då var det back-to-basic som gällde, latinorock. Amigos är en LP i precis samma anda som Santanas tre första album; Santana I, Abraxas och Santana III.
Man kan kalla det en sell-out om man vill, vilket görs. Men faktum är att Amigos är ett starkt album, nästan jämförbart med ”de tre stora”. Den som dock inte ännu en gång orkar eller vill hänga med i de sydamerikanska rytmerna kan dock albumet vara ganska tröttsamt.

Det skulle kunna räcka med första låten; Dance Sister Dance, som sätter tonen på hela albumet, och rytmen också för den delen. Gillar man den låten gillar man förmodligen hela skivan.
Den som inte blir övertygad direkt lär förmodligen bli det när skivan vänds på och där hittar Europa (Earth´s Cry Heaven´s Smile), som är ett av Carlos Santanas största ögonblick någonsin nästan i samma storhetsgrad som Black Magic Woman och Sdamba Pa Ti. Det är ingen tillfällighet att Europa finns med på varenda samlingsalbum som Santana numera med jämna mellanrum släpper.
Jag tycker Amigos är ett bra album, ett av Santanas bättre. Men som, förutom Europa, inte på allvar går att jämföra med Santanas tre första album. Min stora invändning mot Amigos är att Carlos här för första gången väljer att använda sig av synthar, vilket jag tycker ger skivan ett lite ”smörigt” sound.

Men det är bara mitt personliga intryck. Den allmänna åsikten är väl närmast att synthar oftast funkade rätt bra på Santanas album. Och jag är dock väldigt förlåtande när det gäller Santana, av någon anledning...

Nr: 1500/2222

Jag har skrivit om skivan tidigare. Taxten har sedan dess både hunnit mogna och ruttna och lukta lite illa. Därför har jag gjort en och annan ändring, snyggat till så det passar hur jag tänker idag, och hoppas på så sätt att anrättningen blir lite fräschare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar