The Musical Box: Ett försök att hänga med

torsdag 17 oktober 2019

Ett försök att hänga med

GOLDEN EARRING – GRAB IT FOR A SECOND - 1978

Egentligen är det inget större fel på Grab It For a Second. Det är en rätt hyfsad hårdrockplatta från det sena 70-talet, betydligt mer kompetent än mycket annat. Om det nu inte varit för att det är Golden Earring som ligger bakom. Åtminstone jag förväntar mig lite mer.
Golden Earring dundrade igenom 1973 med Radar Love och albumet Moontan. Ett av tidernas bästa progressiva rockalbum, om du frågar mej. Bandet fortsatte även efter det att producera en rad välgjorda rockalbum under 70-talet.

Men med Grab It For A Second stod det klart att dem lagt den progressiva rocken åt sidan och i stället tassat ut på gungflyn som new wave, funk och vanlig treackords hårdrock. Jag blev så klart lite besviken.

Kanske var det ett försök att hänga med i tiden, kanske var det en mindre sell-out, för här finns ett par låtar som en fotbollspublik skulle kunna ta upp och sjunga som allsång. Lite oumpa-oumpa med andra ord. Så särskilt bra blir det inte, påstår jag.

Möjligtvis skulle man kunna påstå att titelspåret är en liten fläkt från ”den gamla goda tiden”, men inte mycket mer. Det var därför Grab It For A Second under en utrensningsperiod jag hade fick lämna samlingen och såldes på Tradera.

Det var så klart ett beslut jag sen ångrade, vilket tvingade mig att köpa ett nytt exemplar, vilket i sin tur fick mig att konstatera att jag nog gjorde rätt när jag sålde den. Men nu har jag bestämt att den får bli kvar oavsett. Man vet ju inte, jag kan ju ändra mig...

Sen är det ju så att våra holländska rockhjältarna faktiskt fortfarande lever och sprattlar emellanåt till med en ny platta. Så sent som 2012 om deras senaste studioalbum, Tits´n Ass, som visade sig vara deras bästa på många år. Gruppen bildades redan 1961, har haft samma sättning sedan 1970 och bör därmed räknas in i kategorin ”världens äldsta nu levande rockband”, ihop med Stones.
Kanske skulle man lite elakt också kunna kalla dem ”världens äldsta nu levande One-hit wonder”. För lika stora som 1973 och Radar Love blev aldrig Golden Earring igen, även om de gjorde massor med försök. Den här skivan, Grab It For A Second från 1978, är ett i raden, deras trettonde album.

Nr: 1496/2222

Jag skrivit om skivan tidigare. Men eftersom jag först sålt den och sen ångrat mig och köpt en ny för dyra pengar, tycker jag mig ha rätt att nu publicera en något omskriven text.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar