The Musical Box: Sperrmüll – ännu ett bortslarvat storverk

måndag 28 oktober 2019

Sperrmüll – ännu ett bortslarvat storverk

SPERRMÜLL – SPERRMÜLL – 1973

Sperrmüll är det tyska ordet för avfall. Sperrmüll är också ett tyskt krautrockband som i början av 70-talet spelade in detta nu smått legendariska album. Det är inte avfall. Det finns nämligen många som menar att albumet var ett underskattat mästerverk på sin tid, som aldrig fick den uppmärksamhet det förtjänade.
Nåja, det där med bortglömt mästerverk påstås det om mängder av andra album också, nästan varenda samlare har sina egna exempel på bortslarvade storverk; Zombies Odessey & Oracle till exempel och massor andra också.

Sperrmülls självbetitlade och enda album är dock ett av de mer intressanta i denna ”genre”. Inledningen med folkrockiga Me And My Girlsfriend är dock inget särskilt bra exempel på Sperrmülls musik.

Men denna något lättviktiga inledning försvinner strax i ett syreladdat moln av tung hammond, gnisslande gitarr och en sångare med ett uttryck som är väldigt udda...utom i Tyskland i början av 70-talet.

Det är inte bara ursprung, årtionde och skivbolaget Brain som pekar på att det här är kraut. Det här är kraut på riktigt. Psykedeliska In The Land Of The Rocking Sun och Pat Casey tycker jag är skivans bästa spår, i viss konkurrens med långa Right Now, som i mina öron dock är mer hård rock än kraut.
Dem som har lite koll på tidiga verk av Deep Purple, andra tyskar som Virus och Rufus Zuphall samt tidiga plattor av Eloy, typ Floating, är något man kan jämföra med. Vinylskivan från 70-talet är en dyring. Det har släppts någon enstaka återutgivning på vinyl som också dem börjar bli dyra. CD-skivorna är enklare att få tag på till ett sjysst pris.

Nr: 307/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar