The Musical Box: Hodgsons första efter Supertramp

tisdag 15 oktober 2019

Hodgsons första efter Supertramp

ROGER HODGSON – IN THE EYE OF THE STORM – 1984

Okej, inledningen på första spåret Had A Dream kan man med säkerhet påstå är en ripp-off från Pink Floyds The Wall. Men jag blev överraskad av hur bra den här plattan är. Roger Hodgsons solodebut efter han lämnat Supertramp är en riktigt trevlig platta, innovativ, omväxlande och väldigt mycket...Supertramp.
Roger Hodgson låg bakom de flesta av Supertramps 70-tals och tidiga 80-talshits. När han i början av 80-talet lämnade gruppen var det inte många som trodde på Supertramps överlevnad. Och inte heller fanns särskilt många som orkade intressera sig för Roger Hodgsons projekt.

Supertramp överlevde dock, bevarade under Rick davies ledning sin jazziga ådra och skapade senare flera visserligen mindre kända men synnerligen välgjorda jazzrockalbum.

Roger Hodgson tog med sig bandets poppiga del, där In The Eye Of The Storm blev hans första egna LP. En platta som i min värld inte fick särskilt mycket uppmärksamhet när den var ny.

Jag ”upptäckte” den långt senare och blev förvånad. Det är ett riktigt bra album briljant vågar jag nästan påstå. Men det gäller då om den som lyssnar är ett fan av de supertrampalbum där Hodgson medverkade.

För vet man inte att detta är ett soloalbum går In The Eye Of The Storm att skilja från album som Breakfast In America eller ...Famous Last Words...

Det spännande med skivan är att Hodgson dock inte nöjer sig med att ”bara” göra pop, utan också tar upp spåren från supertrampklassiker som Crime Of The Century och Crisis! What Crisis?
Med andra ord är detta ett mycket underhållande album att lyssna på för alla oss som gillade Supertramp på den tiden. Kul också att Hodgson tydligen spelar, nästan, alla instrument på skivan.

Inte lika kul är den tämligen massiva 80-talsproduktionen, som tar bort en del av nöjet. Men det är absolut en platta som bör finnas hos varje samlare och fan av Supertramp.

Nr: 1626/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar