The Musical Box: Human League och Martin Rushent

söndag 6 oktober 2019

Human League och Martin Rushent

HUMAN LEAGUE – DARE! - 1981

När Human League fick en jättehit med Don´t You Want Me verkade gruppen kommit från ingenstans. Då var det få som hade koll på att LP:n Dare! Var gruppens tredje och att Don´t You Want Me var den fjärde singeln från albumet som släpptes.
Det jag kommer ihåg att jag reagerade över var den låtens placering på LP.n, sista låt på b-sidan, vilket måste vara väldigt ovanligt. Hitlåtar på nästan alla album genom tiderna har funnits på a-sidan och då som första eller möjligtvis andra spår.

De andra singlarna från albumet var Open Your Heart, Love Action och The Sound Of The Crowd, som alla blev hyfsade hits i England, men knappast i Sverige.
Synthpop var 1981 fortfarande en ny grej. Då var det ganska spännande med grupper som Spandau Ballet, Duran Duran och Depeche Mode...jo, Depeche jämfördes i vår värld, på den tiden, med New Roamanticbanden. Men det var Speak & Spell det.

Human League kom från Sheffield och hade i slutet av 70-talet startats av de båda datateknikerna Martyn Ware och Ian Craig Marsh tillsammans med sångaren Philip Oakey.

Datanördar i popband var inte på något sätt var ovanligt i synthpopens barndom. Däremot var det ovanligare att sådana band slog igenom.

Förklaringen i det här fallet heter dock Martin Rushent som 1981 blev gruppens producent efter att både Craig och Ware lämnat (de bildade i stället Heaven 17).

Synthpop var något nytt för Rushent som tidigare jobbat medpunkgrupper som Buz och Stranglers. Men han hittade det rätta soundet och skapade något som anses varit stilbildande för produktion av synthmusik.

Rushents närvaro var uppenbart nyckeln. Albumet Dare och singeln Don´t You Want Me blev Human Leagues största framgång. När han något år senare lämnade gruppen åt sitt öde tappade gruppen både popularitet och kvalitet. De lyckades senare aldrig nå samma storhet trots att de spelat in album så sent som 2011.

Nr: 1696/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar