The Musical Box: Jack Green och Pretty Things

söndag 27 oktober 2019

Jack Green och Pretty Things

PRETTY THINGS – SAVAGE EYES – 1975

Savage Eye med Pretty Things finns två saker att säga om. Dels att den är en liten besvikelse. Denna uppföljare till monsterskivan Silk Torpedo - som är en av de bästa glamrockplattor jag hört - är inte lika bra.
Pretty Things hittar inte det där äkta glammiga soundet, utan hamnar i stället nånstans i närheten av ganska ordinär hårdrock. Det är bara några få låtar på skivan som skulle kunna påstås vara bra.
Det andra – och lite mer spännande – är att skivan gett upphov till bråk mellan Pretty Things och Jack Green, denne lysande men missförstådde låtskrivare och gitarrist, som en kort period lirade ihop med May och Tolson i mitten av 70-talet.

Enligt Jack Green är det nämligen han som skrivit flera av låtarna på Savage Eye. Men inte någonstans på skivan finns hans namn med som låtskrivare, trots flera påstötningar genom åren.

Med andra ord har han väl inte fått några royaltiepengar för sina låtar. Men å andra sidan kan det inte handlat om så där enormt mycket, Savage Eye blev aldrig någon storsäljare...

Vilka låtar det handlar om har jag inte fått grepp på. Men i en intervju för några år sedan hävdar Green att det bland annat gäller Sad Eyes. En soft ballad med bara Jack Green och hans gitarr.
Möjligtvis är det därför jag tycker det är skivans bästa spår. Det är ingen vanlig Pretty Things-låt...utan mer...Jack Green. Möjligtvis är jag lite väl enögd när jag påstår att den låten nog är enda anledningen att skaffa skivan, men jag gör det i alla fall.

Jag kan väl kosta på miga nämna två låtar till, som jag tycker är rätt sjyssta, halvglammiga Under the Volcano och powerballaden It´s Been Too Long.

Nr: 1011/2222

Ungefär samma text har publicerats tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar