The Musical Box: Blir en del av Gabriels musikaliska värld

söndag 13 oktober 2019

Blir en del av Gabriels musikaliska värld

PETER GABRIEL – SCRATCH MY BACK – 2010

Ett mycket märkligt album det här. Peter Gabriel gör covers på andra artisters låtar. Det är ett oväntat grepp, men naturligtvis blir det inte som förväntat. Peter Gabriel gör något helt annat av Bowies Heroes än det man trott – naturligtvis - och av alla de andra låtarna också.
Det är väldigt skönt. Ett coveralbum känns annars väldigt riskabelt. Det kan lätt bli pastich utan att det egentligen var tänkt så, det kan tolkas som parodi, det kan bli fånigt, eller tröttsamt. Ett riktigt uselt exempel är Carlos Santanas album Guitar Heaven, där något som från början verkade som en bra idé bara blev dåliga kopior.

Nu ser jag det som självklart. Det gjorde jag inte innan jag hört skivan. Men Peter Gabriels tankar om Bowies Heroes är förstås något helt annat än det Bowie själv tänkte sig och gjorde.

Gabriel väljer en maximalt avskalad version med bara piano som komp, svårlyssnat så klart, men ändå en sån där upplevelse där man håller andan för att inte vill missa en enda ton av.

Så blir det givetvis också med Paul Simons The Boy In The Bubble och Neil Youngs Philadelphia. Och alla andra låtar också, tolv sammanlagt, antingen med bara piano eller andra synnerligen väl valda men sparsmakade instrumenteringar.

En favorit är Talking Heads superfräcka Listening Wind från busfräcka Remain In Light som av Peter Gabriel här ges en helt ny musikalisk dräkt, där han i bakgrunden tar hjälp av en stråkorkester.
Att Peter Gabriel lämnat populärmusiken och till och med den progressiva rocken för helt nya musikaliska utflykter stod nog klart redan med OVO år 2000, eller när jag tänker efter ännu tidigare än så. Kanske kan man kalla det han gör på Scratch My Back för konstmusik, men det är förmodligen i gränslandet till något helt annat också.

Å andra sidan känns det inte rätt att etikettera. Det blir futtigt. Musiken på detta album kan stå helt för sig själv och kan säkert bli en musikalisk upplevelse - för vissa – för andra en besvikelse. Men Gabriels musik har inte blivit lättare att ta till sig med åren.

Scratch My Back har inte mycket med hans ursprung att göra. Och coverlåtarna på skivan inget med upphovsmännens ursprungsidéer att göra. De har i stället blivit en del av Peter Gabriels egen fascinerande musikvärld.

Nr: 292/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar