The Musical Box: Southern rock av Tom Johnston

tisdag 1 oktober 2019

Southern rock av Tom Johnston

TOM JOHNSTON – STILLS FEEL GOOD – 1981

En oväntat lyckad platta, kul att lyssna på, bra låtar och högt tempo. Tom Johnstons andra, och sista, efter att ha lämnat Doobie Brothers var betydligt intressantare än jag först trodde. Hans första soloplatta hade ju lämnat en hel del att önska.
Efter att Tom Johnston i slutet av 70-talet lämnade över jobbet som sångare i Doobie Brothers till Michael McDonald spelade han in Everything You´ve Heard Is True. En platta som Doobiesfansen givetvis kände sig tvingade att uppskatta, men som för min del var lite för mycket radiorock och lättsmält soulrock. Därför hade jag inga större förväntningar på uppföljaren ett drygt år senare. Men Johnston överraskade, och det ordentligt.

Still Feels Good är en rockplatta, till och med southern rock. Låtarna är oväntat fräcka och Johnston verkar trivas betydligt bättre här än i soulrockvärlden. Men så hade han ju med sig gamle doobieskollegan Pat Simmons på gitarr den här gången.

Och det verkar ha varit den tändvätska som behövdes. Ni som kan era Doobie Brothers-plattor kan nu damma av plattor som Toulouse Street, The Captain And Me och What Were Once Vices Are Now Habits. Jag är till och med inne på att jämföra den här plattan med Doobies underskattade debutskiva från 1971.

Min favoritlåt är avslutningen med svettiga One-Way Ticket. Balladen Excuse Me Mam och rockiga Baby, Take Me In är också låtar jag spontant känner borde nämnas. Men jag tror det kan finnas fler.
För min del var det aldrig något snack. Det var Tom Johnston som var den rätte sångaren i Doobie Brothers. De skivor bandet på 80-talet valde att spela in med Michael McDonald som sångare är inte alls lika inteessanta, till och med ganska färglösa. Men sen blev det bättre igen...när Johnston kom tillbaka som sångare i slutet av 80-talet.

Nr: 1599/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar