The Musical Box: En kanonplatta i genren depressiv hård amerikansk alternativrock

lördag 26 oktober 2019

En kanonplatta i genren depressiv hård amerikansk alternativrock

BLUE ÖYSTER CULT – IMAGINOS – 1988

I slutet av 80-talet tyckte nog de flesta att Blue Öyster Cults storhetstid var över. Det var nog därför Imaginos hamnade så långt utanför den skivhorisont som på den tiden bestod av vilka skivor affärerna skyltade med på väggarna. Så lång kom aldrig Imaginos.
Det är ett underskattat album, dock inte helt orättvist att det blev så. Innan Imaginos hade Blue Öyster Cult ärligt talat ett par ganska svaga plattor bakom sig, inte minst bleka hårdrockplattan Club Ninja, som åtminstone fick mig att sluta lyssna på Blue Öyster Cult just då.

Imaginos dök upp bara två år senare, men har inte särskilt mycket med sin föregångare att göra. I stället var det ett album som hämtade kraft från bandets allra första år. Att inspirationen fanns hos album som Secret Treaties och Tyranny And Mutation går inte att missa för den som kan sina BÖC-plattor.

Det är ett konceptalbum, en ganska skruvad historia som jag inte kan gå in på eftersom jag inte riktigt förstår händelseförloppet. Det sägs att man måste följa med i texterna på skivkonvolutet för att haja, det räcker inte med att lyssna.
Nåja, idén till historien och skivan går att spåra ända tillbaka till Secret Treaties, då de första inspelningarna gjordes. Det tog sen sammanlagt sex år att få skivan färdig, vilket gör att musiken är tämligen varierad och på så sätt sen spännande skiva att lyssna på. Att materialet är genomarbetat går inte att missa, produktionen är lysande.

Blue Öyster Cult har aldrig kunnat beskyllas för att vara mainstream eller följa trender. Imaginos är i det sammanhanget fullständigt kompromisslös. Blue Öyster Cult flirtar med ingen och bryr sig inte om några som helst trender.

De fullföljer sin idé hela vägen. Det känns skönt. Jag kan inte komma på ett enda annat samtida album i ungefär samma genre som har det här soundet. Det är ett av mina favoritalbum med Blue Öyster Cult.

Det är en skiva jag gärna kan tänka mig att jämföra med storheter som bandets debutskiva 1972 och legendariska efterföljarna Tyranny And Mutation och Secret Treaties. En kanonplatta i genren depressiv hård amerikansk alternativrock med andra ord.

Nr: 1569/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar