The Musical Box: Mer än bara ett skivomslag man minns

torsdag 24 oktober 2019

Mer än bara ett skivomslag man minns

JOURNEY – LOOK INTO THE FUTURE – 1976

När det här skivomslaget hängde på väggarna i skivaffärerna var det samtidigt som Deep Purples Come Taste The Band, Stones Black And Blue, ELO:s A New World Record och en massa andra klassiker (”Glöm inte Vargmåne” hojtas det från det rödmosiga folket i soffan. ”Lägg av” vrålar jag tillbaka).
Nu hör väl Journeys andra platta kanske inte till de allra största, även om jag ibland tycker den borde det. Första upplagan av Journey var underskattad och deras tidiga skivor sålde dåligt. Nej, Journey var inte på toppen av sin karriär med Look Into The Future, den skulle komma senare. Men de var på toppen av sin kreativa förmåga.

Looking Into The Future är visserligen mindre experimentellt än debutskivan från året innan, och förmodligen betydligt ner kommersiellt inriktat.

Men även på andra plattan handlade det om progressiv jazzrock, innovativ och spännande att lyssna på. Look Into The Future är massor av gitarr, fräcka solon...och långa. Här finns en brölande orgel som får mig att tappa andan.

En riktigt bra progrockplatta från mitten av 70-talet alltså. Ett album som faktiskt står sig bra i jämförelse med de där andra plattorna på hyllorna i skivaffärerna under samma tid.

Skillnaden från debutskivan är att Look Into The Future är något mer kommersiellt inriktad. De svårare jazzinfluenserna är nedtonade, gitarrsolona är välarrangerande och låtarna är över lag snyggt gjorda.

Men Journey håller sig, tack och lov, inte inom de gränserna hela tiden utan ger sig gärna ut i långa melodislingor som man skulle kunna tro är improviserade men högst troligt är synnerligen välplanerade de också.
A-sidan är den trevliga och lite allmänna sidan. Inledningen med On A Saturday Nite påminner, inte alls förvånande, om santanaalbum som Amigos och Marathon. Det är kul i sig, men det är på b-sidan det blir riktigt roligt.

Där går Journey loss i tre långa låtar; åtta minuter långa gitarrgnissliga titelspåret, Allman Brothersinfluerade Midnight Dream och sen en magnifik avslutning med I´m Gonna Leave You. Journeys andra platta är mer än ett skivomslag man minns.

Nr: 1667/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar