The Musical Box: Där psykedelia och easylistening mötte tysk porrindustri

tisdag 29 oktober 2019

Där psykedelia och easylistening mötte tysk porrindustri

VAMPYROS LESBOS/SEXADELIC DANCE PARTY – SOUNDTRACK - 1995

Det här är vägkorsningen där psykedelia, easylistening och den tyska porrindustrin möts. Det blir dock ingen våldsam kollison utan visar sig vara en ”perfect match”.
Men då hade psykedelia och easylistening, särskilt i Tyskland, redan positiva erfarenheter av varandra. Det visade sig sen att det där var något den tyska porrfilmsindustrin kunde dra nytta av.
Det blev till och med så lyckat att det blev musiken som gjordes till filmerna som överlevde till eftervärlden och, av vissa, fortfarande anses vara intressant att lyssna på. De tyska porrfilmerna har dock inte riktigt samma dragningskraft på dem som är intresserade av ”genren”. Det visas inte mer tuttar i de filmerna än i en normal reklamfilm nu för tiden.
Vampyros Lesbos är en erotisk spansk/tysk skräckfilm från 1971 med Soledad Miranda i huvudrollen tillsammans med svenska Ewa Strömberg. Musiken är gjord av tyskarna Manfred Hübler och Siegfried Schwab och har tidigare släppts både på vinyl och CD. De skivorna är sedan länge utgångna och svåra att få tag på trots att återutgivningar gjorts så sent som bara för några år sedan.

Den här CD:n är tekniskt sett ett samlingsalbum då låtar till skivan hämtats från två olika album; dels Psychedlic Dance Party samt Sexadelic Dance Party från 1969. Musiken från båda skivorna användes dock i filmen Vampyros Lesbos.
Nu kan det kanske tyckas suspekt att lyssna på musik som mestadels innehåller blåsorkester, hammondorgel och ett och annat vällustigt stönande. Men som sagt ligger den här musiken och psykedelia nära varandra i det här fallet. Ja, här finns den raka linje som förenar James Lasts easylistening med krautrock, spacerock och psykedeliska långa sekvenser.

Jag kan ju som exempel dra upp ett album som Fantastic Dance Party av Steff Carpenborgs Electric Corona, inspelad i början av 70-talet men upptäckt av psykedeliafolket så sent som 90-talet, och som har exakt samma ingredienser i musiken som Vampyros Lesbos.

James Lasts märkliga album Voodoo Party från 1972 passar delvis också ganska bra in på beskrivningen. Finns det någon som vill fördjupa sig i ämnat ytterligare finns alltid samlingsalbumet Schulmädschen Report, med de bästa låtarna från porrfilmslåtskrivaren Gert Wildens långa karriär.

Nr: 311/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar