The Musical Box: Easylistening med själ och hjärta

fredag 11 oktober 2019

Easylistening med själ och hjärta

BRYAN FERRY – BOYS AND GIRLS – 1985

Det skulle kunna vara här Bryan Ferry tog över efter James Last som kung över easylistening. Boys And Girls är ett synnerligen välproducerat och välgjort popalbum för de svala rummen. Detta inte sagt med någon som helst taskig baktanke. Det är en förbannat bra platta, som är svår att värja sig mot.
Jag hade en period där jag tröttnade på Bryan Ferry, en tid som råkade sammanfalla med Roxy Musics Avalon. Jag gillade skivan, men tyckte egentligen det för mycket av det söta och tillrättalagda. Boys And Girls fick mig att börja lyssna igen.

Det är utan tvekan fortsättningen på Avalon, men nu Ferry ensam utan Roxy Music. Skillnaden är naturligtvis hårfin, för att inte säga omärklig. Slave To Love, albumets stora hitlåt, är nyckeln, en fristående fortsättning på More Than This.
En teori är att det var med Boys And Girls Ferry lämnade popmusikens värld och sen återuppstod som James Lasts överman i easylisteningvärlden. Eller så skapade han med Boys And Girls en helt ny genre, easylistening med själ, värme och hjärta.

För hur man än väljer att lyssna känns Ferrys musik alltid innerlig, äkta men framför allt ärlig. Jag kan inte påstå att jag får samma känsla av Lasts storproduktioner och kyliga val av covers förmodligen anpassade för rätt publik vid rätt tillfälle.

Boys And Girls är en riktigt bra platta, musiken är underhållande, Slave To Love är en supehit, samtidigt är musiken avslappnande och behaglig...easylistening, en skiva som man kan ha på bara i bakgrunden och ändå få en skön upplevelse av.

Samtidigt är det ett album där den största behållningen skapas när man verkligen lyssnar. Man får en chans att leva sig in i Bryan Ferrys musikvärld, ett tillfälle man inte vill missa.

Det finns kännare som menar att Boys And Girls är Ferrys främsta album. Jag kan inte göra den avgränsningen, men säger inte mot. Bryan Ferry har ju gjort så många album som håller så hög kvalitet, så jag kan helt enkelt inte välja. Ett är dock klart. Boys And Girls måste finnas i samlingen.

Nr: 1686/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar