The Musical Box: Junebäcken och Stones

måndag 27 juni 2011

Junebäcken och Stones

ROLLING STONES - BETWEEN THE BUTTONS (US) - 1967

Det sägs att det var Junebäcken som på medeltiden gav upphov till namnet Jönköping. Den lilla ån rann från höjderna bakom Gräshagen, genom Friaredalen och mynnade ut i Vättern ungefär vid Talavid.

Idag finns inte mycket kvar av den i centrala Jönköping. Nästan hela bäcken är nedgrävd i kulvertar. Det är bara i Friaredalens park ett litet igenvuxet dike rinner förbi fotbollsplanen och påminner om detta historiska vattenflöde.

Som om Jönköping helst ville glömma bort att den fanns.

Det verkar kanske krystat att via en nedgrävd bäck nu kasta sig över Between the Buttons från 1967. Men det är Rolling Stones bortglömda album. Det nämns aldrig.

Det är nästan som det inte existerat. Som om det skulle grävts ner som ett obehagligt minne ur historien för att glömmas bort.

Det är kanske inte så konstigt att LP:n hamnade på undantag. Det är knappast ett typiskt Stones-album och det skiljde sig ganska brutalt från den rockiga föregångaren Aftermath från 1966.

Jagger och Richards hade förmodligen lyssnat en hel del på Ray Davies innan de skrev låtarna. För det låter väldigt mycket Kinks om Between the Buttons. En hel del Dylan också för den delen.

Här finns visserligen två hitlåtar, Let´s Spend the Night Together och Ruby Tuesday (som dock inte var med på den brittiska förstapressen 1967).

Den första är naturligtvis mäktig, men passar inte riktigt. Ruby Tuesday för all del, smälter på något sätt in. För LP:n är full av små udda men väl genomtänkta melodier i samma stil.

Tar man sig tid finns det mer att upptäcka. Connection är en missförstådd liten pärla. Cool, Calm and Rejected är så skruvad att man först inte vet om man ska stänga av eller genomlida.

Väljer man det sista visar det sig att det döljer sig en genial låt bakom. Complicated är en skön Kinks-ripoff och Miss Amanda Jones en svettig liten rocker det kunde skrivas en hel bok om.
Sanningen om den lilla ån är en annan. Jönköpings stad var tvungna att gräva ner den. Den användes fram till förra sekelskiftet, och längre fram också, nämligen flitigt som avträde för avloppen från västra och södra Jönköping, en liten sketå med andra ord.

Det sägs att när vattennivån sjönk luktade det skit i hela Jönköping. Så för så där 75 år sedan grävdes den tacksamt ner.

Between the Buttons borde däremot grävas upp. Den har till skillnad från bäcken inte fått sin rättmätiga plats i historien.

Mer om Rolling Stones:
Rå energi från Stones (Tattoo You)
En underskattad Stones (Black and Blue)
Stones go disco (Some Girls)
Stones mörka sida (Goats Head Soup)

2 kommentarer:

  1. Lyssnar på Stones debut platta nu, du va bra den är måste ha sopat bort det mesta 64 / Pelle

    SvaraRadera
    Svar
    1. En fantastisk skiva! Och nu måste jag ju spela den också...

      Radera