The Musical Box: En svensk samlingsskiva med Yardbirds

torsdag 3 augusti 2017

En svensk samlingsskiva med Yardbirds

YARDBIRDS – YARDBIRDS – 1965

Jag känner inte alls till orsaken till denna svenska upplaga eller varför den gjordes. Men det är roligt att ha den. Och den är kul att lyssna på. Yardbirds var på sin tid ett av de allra tuffaste brittiska popbanden. De lirade ju rock redan då, bluesrock. Och tack vare Jeff Beck (som är med på alla låtarna på skivan) är gitarriffen så fräcka.
Det här är en svensk samlingsplatta på Columbia/EMI med Yardbirds fem första singlar och första EP:n. Sammanlagt tretton låtar där de allra flesta sen kom med på studioplattan For Your Love som släpptes senare samma år.

Förstapressen av denna skiva är svår att få tag på då den trycktes enbart i Sverige och därmed i en förhållandevis liten upplaga. Den är med andra ord ett samlarobjekt för Yardbirdssamlarna.

Någon annan skiva, där samma låtar tagits med finns inte. Samma skiva gavs dock ut vid ytterligare två tillfällen i Sverige, 1967 och 1969 på etiketten His Masters Voice, men då med en annan omslagsbild.

Men det är inte därför jag gillar skivan. Låtarna är tuffa nu för tiden också. For Your Love, I Wish You Would, I´m Not Talking är låtar som hör till de allra fräckaste från rockmusikens barndom. De här låtarna måste ha älskats av en hel ungdomsgeneration och garanterats hatats av deras föräldrar.
Jag var alldeles för ung 1965 för att ha några som helst minnen av Yardbirds. Mina föräldrar var dessutom inte ett dugg intresserade av popmusik, det var i bästa fall schlager som gällde. Så det dröjde ganska många år innan jag på egen hand fick upptäcka denna musikvärld, men då var Yardbirds för länge sedan passé.

Då nämndes bandet bara i förbifarten som föregångare till Led Zeppelin. Men Jimmy Page kom med i Yardbirds först 1966, på den här skivan och de här låtarna är han inte med.

Nr: 374/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar