The Musical Box: Med rösterna som instrument

onsdag 2 augusti 2017

Med rösterna som instrument

FUN BOY THREE – FUN BOY THREE – 1982

Det här är en LP att hålla utkik efter för den som letar udda saker. Fun Boy Three är experimentell pop från det tidiga 80-talet. Blandad med afrikanska rytmer, ska- och reggaetoner. Låter det märkligt? Det är det.
Fun Boy Three startades av Terry Hall, Neville Staples och Lynval Golding från det legendariska engelska skabandet The Specials. Men det tog en helt annan väg än vad de flesta väntat.

Fun Boy Three är till skillnad från minst-sex-mannabandet Specials minimalistisk musik med egentligen bara rösterna och rytmen som instrument. I början av 80-talet var det något helt nytt och annorlunda. Det var långt innan rap och techno var uppfunnet.
Fun Boy Three gav ut två album. Det första, 1982, blev en mindre succé för den experimentella trion. The Lunatics (have taken over the Asylum) blev en hit, som följdes upp av Táin´t What You Do, som de gjorde tillsammans med tjejdiscogruppen Bananarama.

Trots singelframgångarna är albumet bitvis stökigt och svårt. Det är inte helt lätt att ta till sig och kräver både tålamod och ett öppet sinne. Men det är väl värt några genomlyssningar, för något liknande från den tiden är faktiskt svårt att hitta.

Waiting blev namnet på uppföljaren 1983 och resulterade i ännu ett par hitsinglar. Men när Fun Boy Three stod på topp hoppade Terry Hall av. Därmed var den korta, men framgångsrika, glansperioden över.

Nr: 285/2222

OBS! Favorit i repris. Jag har skrivit om denna skiva tidigare, men ger den nu en ny chans med en delvis nyskriven text.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar