The Musical Box: Sunkadelica eller bara sunkigt?

tisdag 1 augusti 2017

Sunkadelica eller bara sunkigt?

JAAP ZEELAND – MEMORIES ARE MADE OF THIS – 1972

En orgelspelande holländare som insåg att kryddan i hans musik inte var tillräcklig utan kände sig tvungen att hetta till ansättningen med inte så lite naket. Bilden är en av de mer vågade i genren och gav effekt.
Just den här LP:n finns det vissa samlare som har högt på sin lista...tillsammans med Jaaps andra skiva och sista LP, How Lucky You Are, vars omslagsbild gick på samma tema.

1972 var detta med avklädda kvinnor inget ovanligt på skivomslagen. Det var ett vedertaget grepp för att sälja musik, främst då för skivor med de senaste poplåtarna inspelade av studiomusiker.

Top Of The Pops var en sådan serie, vars skivor även nu för tiden ganska ofta dyker upp i begagnatbackarna. Det lär finnas folk som samlar på dem.

Easylisteningstjärnor som Ray Coniff, Kai Warner och hans brorsa (på riktigt) James Last insåg genast möjligheterna och gav sig med liv och lust in i den allt mer avklädda skivomslagsvärlden.

Det dök till och med upp nya skivbolag som sysslade enbart med den typen av musik och vars samtliga skivor hade lätt- eller avklädda kvinnor på omslagen, tyska Maritim är ett av de mer berömda.

Jaap Zeeland, som det finns oroväckande lite information om på nätet, spelade dock bara in två skivor med orgelmusik. Sen sa förmodligen skivbolaget stopp, tilltron till orgel som instrument var stor på 70-talet, men det här var inte särskilt innovativt.

Men tro det eller ej, en del av de där studiomusikerinspelningarna har gått till historien och räknas numera som högintressant progressiv rock, eller i Tyskland som kraut.
Jaap behövde dock all avklädd draghjälp han kunde få. Han ägnade sig mest åt att planka gamla amerikanska och europeiska evergreens som utan större intresse mediokert spelades igenom. Skivan skulle kunna vara ett exempel på det som i Sverige fått namnet ”sunkadelica”. Och sunkigt är precis vad det här är, Jaap Zeeland är en värdig representant för den genren.

Nr: råkade bara passera förbi, ingår inte i samlingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar