The Musical Box: Suggestiva rytmer från New Orleans

lördag 12 augusti 2017

Suggestiva rytmer från New Orleans

DR JOHN – DESITIVELY BONNAROO – 1974

En frän doft av cayenne. New Orleansjazzens magi, rytm och poesi. svettdrypande blues, funk och cajun. Dr John blandar på Desitively Bonnaroo till en häxkittel signerad voodoodrottningen Marie Laveau och sätter dessutom till en stor portion humor.
Albumet var uppföljaren till succé-LP:n In the Right Place från året innan. Det är den tredje och sista av Dr Johns funkplattor från den här tiden. Musiken är mustig och nära. Det är bakgatornas musik, hämtad från ruffiga krogar och skumma jazzklubbar, ångande av hembränt och suggestiva rytmer. Dr Johns alldeles egen mycket säregna New Orleans-funk.
Desitively Bonnaroo anses, trots stora låtar som Mos Scocious och Earl Kings Let´s Make a Better World*, inte som en av Dr Johns bättre funkplattor. Men det beror enbart på att föregångarna var så ruskigt bra.

1972 gav han ut albumet Dr John´s Gumbo, med rytmer inspirerade av Louisianas mustiga musiktradition. Plattan innehöll bland annat hiten Iko, Iko, skriven av rhythm´n Blues-legenden Sugar Boy Crawford.

1973 kom In the Right Place, som anses vara en av Dr Johns absoluta höjdpunkter. Här finns låtar som Mama Roux, I Walk on Guilded Splinter och klassiska Right Place, Wrong Time.

Men Desitively Bonnaroo är en lysande pärla, hämtad direkt från Mississippis flodbankar. Dr John är på sitt allra bästa humör, och det smittar av sig.

Nr: borttagen ur samlingen pga en repa.

* Pugh Rogefeldt gjorde en alldeles lysande version av Let´s Make a Better World på sin liveplatta Ett steg till, 1974. Men i Pughs tappning har låten fått svensk text och heter Finns det lite stolthet kvar, finns det också hopp om bättring.

OBS! Favorit i repris. Jag har skrivit om denna skiva tidigare, men ger den nu en ny chans med en delvis nyskriven text.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar