The Musical Box: En LP för hendrixsamlarnas hyllor

måndag 31 juli 2017

En LP för hendrixsamlarnas hyllor

EIRE APPARENT – SUNRISE – 1969

Sunrise är en LP som borde finnas i alla Hendrixsamlares hyllor. Jimi låg nämligen bakom denna LP, producerade och var med och spelade på minst ett par spår...vilket dock inte är en självklarhet när man hör skivan. Men även om nordirländska Eire Apparent fick bra draghjälp, kunde de inte utnyttja det.
Trots att bandet på sin enda skiva backas upp av både Jimi Hendrix och Roberty Wyatt är det en bara en ordinär 60-talsplatta, beatpop och rhythm´n´blues. Att Jimi Hendrix spelade gitarr på minst två av låtarna; Yes I Need Someone och The Clown (historieskrivningen är lite oklar, det kan vara fler), gav inget utslag på rockmusikens egen richterskala utan verkar ha passerat tämligen obemärkt. Möjligtvis hade Eire Apparent behövt en något mer karismatisk sångare för att nå ut.
Felet är möjligtvis att bandet vill visa upp så mycket att det blir lite rörigt och man inte riktigt förstår vad de egentligen vill. Kul beatpop, lagom fräck rhythm´n´blues och ett del ganska stökiga hendrixinspirerade spår, men också en och annan låt som påminner mer om New Seekers eller Middle Of The Road, vilket drar ner intrycket.

Man skulle kunna tro att Jimi Hendrix som producent skulle skapat något spännande, men så är det inte. Det blir i stället virrigt och ofokuserat, vilket förmodligen säger mer om Hendrix sinnestillstånd vid den här tiden än om Eire Apparent.

Skivan kom till efter en turné i USA där Eire Apparent lirat förband till Jimi Hendrix och Soft Machine. Den turnén resulterade i Hendrix inhopp som producent samt att Robert Wyatt och Noel Redding körade på 1026 och The Clown.

Men trots denna uppbackning höll Eire Apparent ut bara i mindre än ett år, 1970 splittrades de, en kort tid efter att Beat Instrumental gått ut med att nya låtar var på väg att spelas in och att den nya skivan skulle produceras av Robert Wyatt. Men så blev det aldrig, bandet upplöstes utan att någon egentligen tog någon notis om det.

Nr: 600/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar