The Musical Box: En speciell kväll med Wilmer X

onsdag 12 juli 2017

En speciell kväll med Wilmer X

WILMER X – EN SPECIELL KVÄLL MED WILMER X – 1991

Wilmer X bidrag till unpluggedgenren kom till av en tillfällighet. STV ville göra en film om bandet efter att de blivit folkkära med albumet Mambo feber och speciellt superhiten Vem får nu se alla tårar?
SVT:s idé var att spela in en vanlig konsert som skulle varvas med intervjuver och diverse historik. Men Nisse Hellberg och bandet ville göra något annat, en speciell kväll i en liten lokal för särskilt inbjudna gäster. Inspelningen gjordes (på Stadt Hamburg i Malmö) och man tyckte resultatet blev så bra att den även hamnade på skiva.
I början av 90-talet gick även jag igång på Vem får nu se alla tårar och Möt mej i din djungel. Men Mambo feber är numera inte mitt direkta favoritalbum med Wilmer X. Med massor av distans och tid emellan påstår jag nu för tiden att Wilmers första röjiga år också var deras bästa. Men det hindrar inte att jag gillar En speciell kväll ändå trots att de flesta låtarna är hämtade från Mambo feber.

En speciell kväll med Wilmer X är faktiskt en briljant liveplatta med maximal närvaro och en intimtet som man annars sällan bjuds på.

Skivans stora höjdpunkt är så klart när Peps Persson, som var Nisse Hellbergs stora idol och förebild, i andra avdelningen (b-sidan på vinylskivan) gör entré och bjuder på två låtar, elviscovern One Night (Of Sin) och Stop Breakin´ Down.

Att hitta det här albumet på vinyl är nu för tiden ganska svårt. Det kom ju till precis i brytpunkten mellan vinyl och CD och jag antar att plattan bara pressades ett mindre antal vinylskivor.
I en ännu mindre upplaga släpptes också ett begränsat antal skivor med kartongomslag. Det är just den utgåvan jag lyckats få tag på, och det är ju extra roligt.

Nr: 1992/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar