The Musical Box: Paint It Black eller Mothers Little Helper?

onsdag 26 juli 2017

Paint It Black eller Mothers Little Helper?

ROLLING STONES – AFTERMATH (UK) – 1966

Dagens samtalsämne för uttråkade. Vilken låt var bäst att börja Aftermath med, Paint It Black som på den amerikanska pressen eller Mothers Little Helper som på de brittiska?
Man skulle kunna välja den brittiska pressen bara för det läckra skivomslaget, det är en popikon. Just det, du läste rätt – pop. Aftermath är nämligen nästan en popskiva. Aftermath är från den tid där Rolling Stones allra tydligast pekades ut som sämre kopior av Beatles, 1966 och 1967. Jag tycker inte man ska se det så, Rolling Stones var den onda tvillingen som gjorde som Beatles, men på sitt alldeles egna och säregna sätt.
Aftermath är dock en stor skiva i Stones diskografi, nästan lika stor som Beggar´s Banquet. Det är första LP:n där de börjat skriva egna låtar, innan höll de sig nästan uteslutande till blues och till covers. Det är ett magiskt ögonblick för Stones. Det visade sig att de var ett av få brittiska popband som verkligen hade den gåvan.

Svaret på min inledande fråga är alternativ tre. Tvekar du mellan Paint It Black och Mothers Little Helper finns bara en lösning. Då är det säkrast att ha båda skivorna hemma.

De skiljer sig utöver förstaspåren dessutom en del, precis så mycket att skulle kännas jobbigt att inte ha båda. Den brittiska är längre, här finns tre låtar mer; Out Of Time, Take It Or Leave It och What To Do. Men där finns ingen Paint It Black...

Nr: 1412/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar