The Musical Box: Zappa och Londons symfoniorkester

onsdag 19 juli 2017

Zappa och Londons symfoniorkester

FRANK ZAPPA – AHEAD OF THEIR TIME – 1993

Jag ska inte sitta är och ljuga och påstå att jag gillar det här. Den första delen av Ahead Of Their Time är något av det knöligaste Zappa spelade in tillsammans med Mothers Of Invention alla kategorier. Musiken framkallar sensationer som gör att man helst vill flyga på huvudet rakt ner till helvetet och fan själv...med eller utan hjälp av Zappa.
Ahead Of Their Time är ett av Zappas många livealbum. Inspelningen är gjord 1968 vid en konsert i London. Skivan släpptes dock så sent som 1993, planen var att den skulle kommit ett par decennier tidigare, men så blev det inte.

Den första delen består av elva stycken som Zappa skrev under en då pågående turné. Inför en konsert i London fick han idén att hyra in delar av Londons symfoniorkester att framföra och spela in dessa nyskrivna delar tillsammans med The Mothers, som en inledning till den riktiga konserten. Så gjordes också, nästan helt utan repetitioner.

Jag har svårt att bedöma resultatet. Jag konstaterar bara att jag av den anledningen har svårt för Ahead Of Their Time. Närmast skulle jag kunna tänka mig att jämföra den med Zappas sista verk, The Yellow Shark, där han lämnade populärmusiken för att söka sig nya vägar inom den seriösa musiken.

Den andra delen, den riktiga konserten, trivs jag betydligt bättre ihop med. Den är för mig mycket intressantare och jag skulle direkt kunnat dra paralleller till experimentjazz-LP:n Hot Rats om inte ljudet på sina ställen varit ganska dassigt. Men samma stämning och känsla av att inte ha någon som helst kontroll finns där.

Några riktigt välstekta små chorizokorvar simmar omkring i denna tjocka tomatsås, inledningen med King Kong och Transylvania Boogie är de musikstycken jag minns bäst.

Nr: 203/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar