The Musical Box: Ducks Deluxe och Coast To Coast

lördag 29 juli 2017

Ducks Deluxe och Coast To Coast

DUCKS DELUXE – DON´T MIND ROCKIN´ TONITE – 1978

Det var ingen som fattade var den kom ifrån. Men helt plötsligt fanns den bara där. Singeln Coast to Coast med Ducks Deluxe. En fräck och tuff rockrökare med ett band ingen hört talas om. Men det spelade ingen roll, singeln fick rulla gång på gång där nere i källaren.
Sen glömde jag bort den i flera år och sen försvann singelskivan under mystiska omständigheter. Jag glömde bort Ducks Deluxe. Men när något år senare storheter som The Motors, Tyla Gang och The Rumour dök upp på rockscenen i slutet av 1970-talet kom skivan plötsligt på tal igen.

Alla hade de kopplingar till Ducks Deluxe. Först då fattade jag vad vi lyssnat på tidigare, den bästa brittiska pubrock som fanns att få tag på.

Ungefär samtidigt hittade jag av en händelse Ducks Deluxe samlingsplatta Don´t Mind Rockin´ Tonite i en reaback på Tempo och betalade kanske en tia för den. Fortfarande ett kanonköp.

Eftersom det är ensamlingsskiva dyker det upp en hel rad pubrockklassiker, I Fought The Law och Here Comes The Night till exempel, men flest är det av Ducks Deluxe egna. Dock ingen i klass med Coast To Coast.

Men det är ändå en helt okej samlingsplatta med ett av den brittiska pubrockens mest legendariska band.
Ducks Deluxe bildades 1972 och fick snabbt rykte om sig att vara ett lysande liveband. Men bandet hann bara släppa två album, Ducks Deluxe (1974) och Taxi to the Terminal Zone (1975), innan det splittrades. Nick Garvey och Andy McMaster dök senare upp i the Motors, som bland annat gav ut superhiten Airport 1978.

Sean Tyla startade Tyla Gang, medan Brinsley Schwartz och Martin Belmont hamnade i Graham Parkers grupp the Rumour. När dessa band fick framgångar gjordes flera återutgivningar av Ducks Deluxe gamla plattor.

Nr: 111/2222

OBS! Favorit i repris. Jag har skrivit om denna skiva tidigare, men ger den nu en ny chans med en delvis nyskriven text.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar