The Musical Box: Paul Kellys berättelser

söndag 2 juli 2017

Paul Kellys berättelser

PAUL KELLY – SO MUCH WATER SO CLOSE TO HOME – 1989

Det här är en sån där LP som vid det rätta tillfället kan få ögonen att rinna och gåshuden att klättra med vassa naglar längs ryggraden. Ändå är det en lågmäld och finstämd skiva, men Paul Kelly är så fantastiskt skicklig på att berätta bra historier.
Paul Kelly gillar att berätta. Nästan alla hans låtar på alla hans album är små storys hämtade från livet, eller från noveller och romaner han läst. Det gör hans skivor spännande och intressanta och de blir till något mer än bara lättsam underhållning.

So Much Water So Close To Home som gav skivan dess namn är egentligen en novell av författaren Raymond Carver. Den berättelsen, om en flicka som i floden hittas mördad och våldtagen, blir i Paul Kellys version låten Everything Turned to White. En hemsk låt som ändå givetvis bara måste höras till slutet.
So Much Water So Close To Home är en skiva där nästan alla låtar är små egna mininoveller. Som när Kelly i låten No You vaknar fyllesjuk på morgonen med bara tomglas som sällskap. Eller berättelsen om änkan som ligger för döden och tänker tillbaka på sitt liv, i avskalade South of Germany.

När jag hörde skivan första gången, köpte den en kort tid efter svettigt rockiga Under The Sun, blev jag lite tveksam och nästan ångrade mitt köp. Men det tog inte särskilt lång tid innan jag förstod vad det handlade om, när Paul Kellys låtar började krypa in under skinnet.

Alla dessa små berättelser gör So Much Water till en synnerligen trevlig upplevelse. Paul Kelly gör dessutom fantastiskt bra musik, någonstans mellan traditionell pop och tuff countryrock.

För den som gillar Kellys rockiga sida: Här finns också ett par bra rockers. You Can´t Take It With You och Sweet Guy är mina favoriter.

Nr: 732/2222

OBS! Favorit i repris. Jag har skrivit om denna skiva tidigare, men ger den nu en ny chans med en delvis nyskriven text.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar