The Musical Box: Grass Roots under radarn

söndag 9 oktober 2011

Grass Roots under radarn

Den här LP:n har undgått mig i flera år. Den har hamnat under min radar, kanske beroende på det lite oansenliga skivomslaget. Men nu är det dags.

Grass Roots album Feelings från 1967 är en fantastiskt rolig popskiva.

Man kanske förleds att tro att det här är nån slags allmän amerikansk folkpop, eller lite halvtråkigt radioskval som Three Dog Night och andra såna där ”supergrupper” från skiftet mellan 60- och 70-talen.

Men det är det inte. Den här plattan är bra!
Och det inte bara för att titellåten Feelings är en lysande poplåt med mycket psykedelia och en sugande melodi som får öronen att spetsa sig lite extra. Det är en sån där poplåt som gärna sitter kvar länge, men ändå väldigt typisk för det sena 60-talet.

Lite som The Monkees och Zombies, mycket brit-pop...och en hel del psykedelia...och lite folkrock. Alla låtarna på plattan går i den stilen. Klart värt att lyssna på!

Skivan är kanske inte helt lätt att hitta idag. Men den är inte omöjlig. Jag har vid några tillfällen sett den i backarna i bättre sorterade skivbutiker även nu för tiden.

Med lite tur går det nog att komma över den för en lite dryg 100-lapp. Det är den värd.
Grass Roots kom förresten inte till bara av en händelse. Gruppen skapades av amerikanska Dunhill Records i mitten av 60-talet när bolaget insåg att det behövde en grupp som kunde lira folkrock.

I början fanns det inte ens ett band. Det var Dunhills båda häxmästare Steve Barri och P.F Sloan som kokade ihop en del låtar ihop. Det där blev lite rörigt när de fick en hit med låten Where Were You When I Needed You 1966.

Lösningen kom när bandet The 13Th Floor lämnade in en demotejp till Dunhill. De fick ta över namnet Grass Roots. Feelings är den gruppens andra album och det första som blev riktigt känt.

1 kommentar:

  1. P F Sloan är min Gud så givetvis har jag denna pärla i min samling både LP och cd. Cd:n är en "two in one" och innehåller även denna upplaga av bandets första platta som är ännu bättre :)
    Kul att du recenserade denna udda fågel. I USA var dom ju skitstora och ett av endast nio band som haft 29 låtar eller fler på Hot 100 listan.

    SvaraRadera