The Musical Box: Ett av Doobie Brothers undantag

söndag 27 november 2011

Ett av Doobie Brothers undantag

Toulouse Street är något så ovanligt som en riktigt jävla bra platta med Doobie Brothers. The Doobies gjorde genom åren massor med album...alla var inte bra. Den här är ett av undantagen.
Toulouse Street var den här amerikanska västkustgruppens stora genombrott 1972. Jag tror många fortfarande kommer ihåg de där två superhitarna Listen To The Music och gospellåten Jesus Is Just Alright.

Det här var ungefär samtidigt som Eagles dök upp. Så de här båda banden brukar rätt ofta jämföras, vilket kanske det kan finnas anledning till.

Båda lirade countryrock och tog in en hel del folkrock och lite andra influenser. Doobie Brothers var dock lite mer avancerade. De sneglade på den här plattan både mot jazz och dessutom Creedence Clearwater Revival och sydstatsrock.

Därför finns det flera rätt tuffa saker på den här skivan. Rockin´ Down The Highway till exempel, som fortfarande är en av gruppens bästa låtar och nästan lite John Fogerty. Kanske Allman Brothers till och med...

Det var därför jag inte kunde låta bli Toulouse Street. Bröderna Allman och Credence stod högt i kurs i mitten av 70-talet. Och dessutom gillade jag Eagles första album. Där mellan passade The Doobies in perfekt.
Jag har väl egentligen bara en invändning mot den här skivan. Seals & Crofts låt Cotton Mouth, som inte Doobie Brothers heller gör särskilt bra...
Men det där vägs å andra sidan upp av bilden på mittuppslaget.

Nr: 705/2000

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar