The Musical Box: Aztecas fräcka latinorytmer

tisdag 1 november 2011

Aztecas fräcka latinorytmer

Latinorockarna Azteca är ett mångsidigt gäng. Fattas bara annat. De sägs ha varit upp till 17 personer på scenen under sina konserter, eller shower rättare sagt.

De blandar allt från santanaistisk latinorock till svettig salsainspirerad storbandsjazz. Riktigt, riktig kul att lyssna på.
Men Azteca stannar inte där. Eldiga latinorytmer, tufft blås och till och med funk. Och inte sån där vanlig snäll discofunk, utan råtunga rytmer med mycket bas och en elakt skratchig gitarr.

För att visa sin bredd svänger de också till det med lite amerikanska evergreens i bästa Bing Crosby-stil.

Azteca är alltså inget vanligt rockband från det tidiga 70-talet.

Azteca är latinorocken personifierad och en märklig och spännande crossover mellan amerikansk och latinamerikansk musiktradition.

Kopplingen till Santana är inte särskilt långsökt, ett par av Aztecas medlemmar hade tidigare lirat med den lille gitarrguden innan de 1972 spelade in den här plattan.

Det är en platta det inte går att låta bli att tycka om. Det är charmigt lättfärdigt och samtidigt väldigt smart och medvetet gjort.

Den som gillar Santana bara det allra minsta borde älska det här också. För det sköna med Azteca är att de tar det ett eller ett par steg längre än vad Santana kanske tänkt sig...

6 kommentarer:

  1. ...som passar väldigt bra till musiken...

    SvaraRadera
  2. Kul att du tar upp denna platta! Som jag skrivit i tidigare kommentarer: 70-talets latin rock-scen var betydligt mer än bara Santana!

    SvaraRadera
  3. Jag köpte den faktiskt efter att nån (du, tror jag) berättat om den i kommentarerna.
    Jag blev def. inte besviken!

    SvaraRadera
  4. Ha, den köpte jag på senaste skivmässan för några veckor sedan. Har även deras andra. Visst är det kul med dessa obskyra lationband som verkade i Santanas skugga. Två andra favoriter i genren är Chango och Dakíla. Kan varmt rekommenderas om du inte hört dem.

    SvaraRadera
  5. Jävlars. Har inte hört något av de banden. Och inte den andra Azteca-plattan heller.
    Tur det är skivmässa i Huskvarna snart...

    SvaraRadera