The Musical Box: Good Rats aviga stil

tisdag 22 november 2011

Good Rats aviga stil

Good Rats album Ratcity In Blue från 1976 är ännu en sån där skiva man inte tror särskilt mycket på. Skivomslaget för väl närmast tankarna till nån barnskiva, eller möjligtvis obskyr detroit-soul från det tidiga 70-talet.

Inledningen med Does It Make You Feel Good gör inte saken bättre. Det låter vid en första lyssning som en ganska vanlig stökig och fantasilös rocklåt, en sån som det tillverkats miljontals av i varenda garage sedan elgitarren uppfanns.
Men Good Rats är ett lurigt gäng. Det är lätt att bli bortkollrad av deras lite aviga stil. I början av sin karriär jämfördes de faktiskt med Led Zeppelin!

Men nåt sånt är det inte alls frågan om här. Det är i stället lite mer åt artrockhållet, med varierade melodier och smarta övergångar. Good Rats håller sig inte bara till vanlig rock, utan plockar på sina ställen in zigenarmusik, musikal och amerikansk folkmusik. Den där mixen blir faktiskt riktigt kul. Det känns fräckt, fräscht och lite krispigt.

Writing The Pages och Boardwalk Slasher har lite Queen över sig, men den här plattan kom innan Mercury och grabbarna höll på med sånt stök, så där var Good Rats före.

Tough Guys är en rätt cool låt med lite storbandsblås i bakgrunden. Inte illa alls. Titelspåret är dock en ganska skum sak som kräver både tålamod och ett visst överseende. Men som helhet, Ratcity In Blue är en underhållande skiva!

Good Rats blev, som så många andra, aldrig världsstjärnor utanför sin hemkommun. I det här fallet Long Island. Men bandet lär fortfarande hålla på och göra en och annan skiva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar