The Musical Box: Briljant av Paul McCartney

måndag 22 september 2014

Briljant av Paul McCartney

PAUL MCCARTNEY – RAM – 1971

Ram är en förbannat bra Beatles-skiva...
Sorry! Paul McCartney-skiva ska det vara.
Men jag tror nästan varenda en av låtarna på Ram skulle kunnat platsa på till exempel Beatles vita eller Abbey Road. Varenda melodi är lika mycket Beatles som Beatles en gång var. Så bra är den! Det tror man inte!

Ram är en ganska tidig McCartney-platta, den kom redan 1971, alltså precis när Beatles bestämt sig för att lägga av. Så det är väl inte så konstigt att skivan låter som den gör. Därför är den naturligtvis helt oumbärlig för alla beatlesfans.
Allt Paul McCartney gjort genom åren har inte varit bra. Flera av hans skivor med Wings och senare soloalbum har känts ganska bombastiska och överarbetade. Och inte har alla melodier varit särskilt kul heller. Det stora undantaget är väl Band On The Run, som är nästan, nästan lika bra som Ram.

Ta bara inledningen med Too Many People, lysande pop...som nog skulle suttit bra även på Abbey Road. Eller lilla trallpoplåten Three Legs, eller Dear Boy och Uncle Albert/Admiral Halsey. Låtar gjorda med väldigt mycket humor och värme (och den som har koll har redan nu insett att jag fortfarande inte ens vänt på skivan än).

B-sidan är naturligtvis precis lika bra, Magical Mystery Tour-inspirerade Monkberry Moon Delight, läckra Heart Of The Country och Long Haired Lady. Briljant!

Nr: 257/2222

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Hade inte tänkt köpa denna när den kom, var rent ut sagt djävligt besviken på "McCartney", vilken ju kom året innan.
  Precis som du säger är detta Pauls bästa "pop" platta.
  Inget sirap och det får man tacka för, när det gäller den killen.
  Skönt också att han insåg att det inte höll att spela alla instrument själv.
  Lite kul med "Gröna -Vågen" omslagsfotot, vilket John gjorde narr av, på baksidan, på en av sina alster. Vilket får ni kolla upp själva.
  Hälsning, J.

  SvaraRadera
 2. Instämmer, en riktigt skön platta!

  SvaraRadera