The Musical Box: Det luktar industri om Mirage

måndag 15 september 2014

Det luktar industri om Mirage

FLEETWOOD MAC – MIRAGE – 1982

Anpassad för massproduktion i stor skala. Ungefär så kan man väl sammanfatta Fleetwood Macs första 80-talare, Mirage. Men gissa vad, den är bra!
Mirage är faktiskt en riktigt snyggt gjord platta. Även om Christine McVie spottat ur sig sitt vanliga antal bra popballader (tre), Stevie Nicks gör samma lite halvmystiska beslöjade låtar som alltid och Lindsey Buckingham producerar med samma självklarhet ett antal trevliga poplåtar.

Jag gillar inte att använda ord som ”producerar” och ”levererar” i samband med musik och kultur, men i det här fallet ligger det nära till hands. Det luktar industri om Mirage.

Fördelen med Mirage framför mycket annan 80-talspop är så klart det kunnande och den känsla för bra pop Fleetwood Mac-kollektivet satt inne med.

De hade dessutom lärt av sina misstag och överöste inte sina slölyssnare med musik som på dubbel-LP:n Tusk. Låtarna på Mirage känns noga utvalda.

Bortskalade är de halvfärdiga och inte helt genomtänkta idéerna. Därför är Mirage en bra Fleetwood Mac-skiva. Min favoritlåt är Oh Diane, en 50-talsretrolåt, lite Elvis. Rätt uppfriskande mitt i doften av synthar (dock inte trummaskiner, det hade nog aldrig Mick Fleetwood gått med på).

Dessutom är Stevie Nickslåten Gypsy förbannat bra pop.

Nr: 607/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar