The Musical Box: Focus mästerverk

onsdag 10 september 2014

Focus mästerverk

FOCUS – FOCUS 3 – 1972

Focus 3 skulle kunna vara Focus fulländade mästerverk. Det är ett av de allra bästa progrockalbum jag hört, högoktanig progressiv rock från det tidiga 70-talet. I vissa stunder når Thijs van Leer och Jan Akkerman ända till Thick As A Brick. Focus 3 är varierad, välgjord och rent av hisnade att lyssna på.
Det var med LP:n Moving Waves och låten Hocus Pocus som holländska Focus först blev kända utanför sitt hemland Holland.

Gruppens kombination av klassisk musik, Thijs van Leer på flöjt, och en gudabenådad jazzgitarrist, Jan Akkerman, var på den tiden något helt nytt och mycket spännande.

Men det var med dubbel-LP:n Focus 3 och låten Sylvia gruppen etablerade sin instrumentalmusik på allvar bland de stora progrockbanden.

De som har Focus 3 i sin samling vet så klart att skivan är mycket större än bara en låt. Inledningen med fräcka Round Goes The Gossip, finstämda Love Remembered, rocklåten Sylvia och vackra men pampiga Carnival Fugue är fantastisk.
B-sidan med Focus 3 och Answers? Questions! Answers! Questions? Kan möjligtvis tyckas vara lite väl lågmäld, men den växer med antalet lyssningar. Eposet Anonymous II tar upp hela tredje och halva fjärde sidan och är den del av skivan som gör att jag gärna jämför Focus 3 med Tulls Thick As a Brick.
Skivan avslutas sedan med medeltidsinspirerade Elspeth Of Nottingham (med Akkerman på luta), en låt som släpptes som singel, och därefter en nyinspelning av House Of Kings, vilket är en värdig final, även om jag tycker att den något ruffigare versionen från Focus debutplatta är roligare.

Nr: 768/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar