The Musical Box: Belgiens svar på Jethro Tull

torsdag 15 februari 2018

Belgiens svar på Jethro Tull

WATERLOO – FIRST BATTLE – 1970

Det här är en skiva för dem som gillar Jethro Tulls tidiga skivor, Blodwyn Pig och Emerson Lake & Palmers ljudlandskap. Det är heavy-prog med mycket orgel, där psykedelia blandas med jazzrock och beatpop. Upplevelsen är märklig, låtarna oväntat korta förutom elva minuter långa progmästerverket Diary Of An Old Man.
Skivan spelades in i Soho under en julhelg, gavs ut av franska Vogue i ”några tusen exemplar” och blev därför en av de mest eftersökta och svårhittade skivor som spelats in av ett belgiskt band. Ett bara någorlunda snyggt exemplar kan gå på närmare 15.000 svenska kronor. Senare vinylpressar på spanska Guerssen och franska Absinthe gör dock att skivan nu går att få tag på till överkomligt pris.
Det är en LP progsamlare absolut bör fundera på att skaffa till sin samling. Waterloo har en mycket säregen stil men har samtidigt tagit stora intryck av brittiska storheter som främst Jethro Tull och Emerson Lake & Palmer. Att kalla Waterloo för Belgiens svar på Jethro Tull är kanske att gå för långt, men bandet hade en flöjtist som inte låg långt bakom Ian och en keyboardist som kunde sina Keith Emersonackord.
Skivan är dessutom oväntat varierad där Waterloo går från beatpop i Meet Again (som faktiskt blev en mindre hit i Frankrike), via jazzrock och blues till nästan hård rock och blytung seriös prog. First Battle, som blev en seger för Waterloo, är mycket varierad och omväxlande utan att för den skull förlora fokus. Bandet har en röd tråd som finns med från första till sista låten.

First Battle blev den enda LP som Waterloo släppte. Denna nypress, troligen en pirat, innehåller dock två spår som gavs ut senare, Plastic Man och The Youngest Day. De tillför dock inget extra.

Nr: 606/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar