The Musical Box: Gasolins segertåg genom Sverige

söndag 4 februari 2018

Gasolins segertåg genom Sverige

GASOLIN – LIVE I SKANDINAVIEN – 1978

1978 var Gasolin det hetaste bandet i Sverige. Den sommarens turné genom Sverige och Norge blev ett segertåg för danskarna. De spelade för fullsatta folkparker och rockscener framför en hysteriskt entusiastisk publik som kunde varenda text utantill.
En av konserterna visades till och med i Sveriges Television, vilket var oerhört på den tiden. Den där monsterturnén förevigades på liveplattan Live i Skandinavien som kom ut senare samma år.
Problemet var bara att när skivan väl låg på butikernas skivdiskar, gick redan rykten att Gasolin på väg att upplösas. Kim Larsen, Franz Beckerlee, Sören Berlev och Willi Jönsen hade efter flera års interna stridigheter och bråk bestämt sig för att lägga av. Ryktet stämde. Live i Skandinavien blev Gasolins sista album tillsammans.
Av den anledningen är det naturligtvis en nostalgisk och lite historisk platta att ha i samlingen. För under turnén stod Gasolin på sin topp som liveband. Låtar som Det bedste til mig og mine venner, This is my life, sanslösa Strengelegen och Hva gör vi nu lille du - som bara gavs ut på singel i början av 70-talet – gör Gasolin så proffsigt och säkert att ingen då kunde ana att de bråkade internt.

Live i Skandinavien brukar ibland dyka upp i begagnatbackarna nu för tiden. Hittar du den, så köp.

Nr: 884/2222

Texten har publicerats tidigare, men jag tar mig nu friheten att presentera skivan ännu en gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar