The Musical Box: Det knackade i progrockmotorn

måndag 19 februari 2018

Det knackade i progrockmotorn

ATOMIC ROOSTER – HEADLINE NEWS – 1983

Headline News är bara en fotnot i Atomic Roosters karriär. Den kom ut när allt redan var över. 1983 knackade den gamla proggrockmotorn betänkligt. Bara Vincent Crane fanns kvar av ursprungsmedlemmarna.
Musikaliskt går Headline News inte att jämföra med Atomic Roosters stora album. Det tidiga 70-talets tunga acid- och jazzinspirerade rock var här helt borta och ersatt av elektronik och synthar. En kul detalj är dock att Pink Floyd-gitarristen David Gilmour finns med på ungefär hälften av låtarna.
Kanske hade det varit bättre om Vincent Crane gett ut plattan som ett soloalbum, han skrev all musik och text, då kunde den nog tagits emot på ett annat sätt. Sett lite snett från sidan är Headline News nämligen ett rätt intressant experimentellt album. Här finns tankar och idéer inte alls långt från Be Bop Deluxe, delvis Tangerine Dream och givetvis också Pink Floyd.

Plattan är märklig men har sina ljuspunkter. Hold Your Fire och tungt rockiga Land of Freedom på förstasidan tål att spelas flera gånger, liksom Pink Floyd-inspirerade Machine och Time från b-sidan.

Atomic Rooster gjorde i början av 70-talet ett flertal nu klassiska progressiva rockalbum, där andra LP:n, Death Walks Behind You anses vara det största. Gruppen kombinerade tung rock med jazzinfluenser i låtar med mörka texter, intelligent och poetiskt, som de själva förmodligen skulle sagt.

Slitningarna inom bandet var stora redan från början och medlemmarna skiftade ständigt, trots att det bara existerade några få år. Headline News kom till under en av gruppens många återföreningar, men blev en avslutning som inte hade mycket gemensamt med ursprunget.

Nr: borttagen ur samlingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar