The Musical Box: Från krautrock till 2000-talets electro

onsdag 21 februari 2018

Från krautrock till 2000-talets electro

Kraftwerk är tveklöst en av de konstellationer som påverkat den elektroniska popmusiken mest. Men det var ingen tillfällighet, Det som uppenbarade sig 1974 på albumet Autobahn och sen fullbordades med Trans Europa Express var ett resultat av många års testande och experimenterande med nya musikformer och ljud.
Foto: Bilden är hämtad från omslaget till albumet The Man Machine från 1978.

Historien om Kraftwerk är intressant. Delvis för att det i början inte alls var självklart för Ralf Hütter och Florian Schneider att det var elektronica de skulle jobba med. Kraftwerks två första minimalistiska album är experiment för att se hur långt de kunde gå med vanliga instrument.

Det är lite märkligt att det ur det kaoset sen skapades storheter som The Man Machine och Kraftwerks karaktäristiska robotstil. Hur otillgänglig Kraftwerks musik än kan verka vara är det en fascinerande resa att ta sig igenom gruppens hela diskografi, vilket jag har gjort.

Samtliga Kraftwerks studioalbum har resencerats här på bloggen. Nu är det dags att göra en sammanställning. Det är bara att hänga med, från krautrock hela vägen fram till 2000-talets suggestiva electropop.

Tone Float (1969)
Första skivan från Ralf och Florian, då bandet hette Organisation, är en märklig sak, möjligtvis krautrock i den minimalistiska anda som Kraftwerk senare skulle utveckla åt ett alldeles eget håll. Inte alls så kass som folk i allmänhet påstår, men det krävs ett visst mått tålamod...
Kraftwerk (1970)
Kraftwerks första ljudexperiment består förvånande nog inte av synthloopar och elektroniskt processade toner. Nej, det handlar i stället om enbart vanliga instrument. Men att kalla detta musik är svårt att göra. Det är ett ljudexperiment i minimalistisk anda.
Kraftwerk 2 (1971)
Tydligen var minimalismen inte tillräcklig på första skivan, så här drar Kraftwerk ut på det ännu längre. Men när någon bryter mot så många regler att de passerar gränsen för vad som är musik och det i stället blir ljud har det gått för långt.
Ralf & Florian (1973)
Kraftwerks första riktiga elektroalbum och kanske den första sådana skivan i sitt slag. Dock hade duon ganska långt kvar till det sound de skapade på Autobahn men framför allt The Man Machine och Trans-Europe Express.
Autobahn (1974)
En banbrytnade 22 minuter lång bilresa längs autobahn etablerar Kraftwerk som sin tids stora inom den elektroniska rocken. LP:n är ett synnerligen ambitiöst projekt som helt säkert fortfarande kan vara provocerande.
Radio-Activity (1975)
Autobahn var ett experiment, det var med skivan efter Kraftwerk på allvar satte sitt sound. Det sound som blev prototypen för all senare dancepop. Men skivan når inte upp till The Man Machine eller Trans-Europe Express, men är ett steg på vägen.
Trans-Europe Express (1977)
Betraktas som ett av Kraftwerks viktigaste album. Det var här de definitivt tog steget från kraut till electronica. Ett minimalistiskt album med suggestiva upprepade melodislingor och dataprocessade sångröster.
The Man Machine (1978)
Om man ska ha en enda synthskiva i samlingen är det detta album. The Man Machine är ett nästan plågsamt perfekt album trots att det egentligen bara handlade om ett antal ganska primitiva synthriff och att klä ut sig till robotar.
Computerwelt (1981)
Ett Kraftwerkalbum som står sig bra även idag. 1981 var datorer något synnerligen futuristiskt och spännande. Eventuellt är det ett konceptalbum, men samtidigt ett av tyskarnas mest lättillgängliga album som påminner om samtida brittisk synthpop.
Electric Café (1986) http://ollesmusik.blogspot.se/2017/01/music-non-stop.html Kraftwerks comeback efter fem år av tystnad blev inte så kraftfull som många hoppats. Electric Café skapade inga nya trender och presenterade inga nya ideér från Ralf & Florian. Lite besviket kunde man konstatera att den här gången var det Kraftwerk som sneglat på andra i stället för tvärtom. En sell-out med andra ord.
The Mix (1991)
Det är inget samlingsalbum trots att alla låtarna på denna dubbel är återanvänt material från äldre tider. Alla låtar har mixats om och i vissa fall även arrangerats om. Tveksamt dock om detta är tillräckligt för folket utanför den innersta kretsen ska behöva lägga nån energi på albumet.
Tour De France (2003)
17 år efter Electric Café kom Kraftwerk tillbaka på ett sätt man inte trodde var möjligt.Tiden hade inte sprungit ifrån Hütter och Schneider, det var dem som låg före igen. Den här gången i ett etapplopp på cykel, Frankrike runt. Malande, sövande, suggestivt och vanebildande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar