The Musical Box: Låtarna spelas fortfarande i radio

torsdag 8 februari 2018

Låtarna spelas fortfarande i radio

JETHRO TULL – AQUALUNG – 1971 (CD)

Jethro Tulls största kommersiella album är knappast mainstreampop. Men man vet ju inte om Ian Anderson hade en bra dag när han satte ihop låtarna eller om han bara var ute efter framgång.
Framgånsrik blev Aqualung hur som helst. Det sägs att det fortfarande, 45 år senare, ännu finns en del amerikanska radiostationer som spelar låtar från skivan dagligen. Inte illa. LP:n Aqualung har självklart vederbörligen hyllats långt tidigare på denna blogg. Självklart också liveinspelningen från 2005.

Men eftersom jag även har albumet på CD-skiva tar jag tillfället att skriva om den igen. Jag kunde liksom inte låta bli. Det är inte bara amerikanska radio-DJ:s som fortfarande gillar plattan, även jag har ett gott öga till Tulls mästerverk.
Att Aqualung innehåller ett av rockvärldens fräckaste gitarriff vet väl alla. Som alla också känner till är det Martin Barre som ligger bakom, vilket förmodligen retar en hel värld av metalgitarrister som ser den sortens uttryck som deras. Men så är det alltså inte, Martin Barre är deras överman.

Två nya medlemmar tog plats i Jethro Tull inför inspelningen av Aqualung, John Evans på keyboard, piano och mellotron samt Jeffrey Hammond på bas. Kanske berodde det på att Ian Anderson inte alls var nöjd med skivan innan, Benefit, och ville förändra sitt sound. Det lyckades han med kan man väl säga...
Aqualung på CD-skiva har så klart mer att bjuda på än vinylskivan. PÅ just denna utgåva skickar skivbolaget med sex extraspår. Först och främst (för tullfansen) spännande Lick Your Fingers Clean som skulle varit med på skivan men i sista stund drogs tillbaka av Anderson.

1974 hamnade i stället en omarbetad version med namnet Two Fingers på LP:n Warchild. Dessutom finns en quadraversion av Wind Up, en kortare radiointervju med Ian Anderson där han berättar om skivan samt BBC-inspelningar av Songs For Jeffrey, Fat Man och Bouree. Skåpmat så klart, men sånt går ju givetvis att frossa i om man är lagd åt det hållet.

Nr: 19/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar