The Musical Box: Jag ville ge Born Again upprättelse...

fredag 9 februari 2018

Jag ville ge Born Again upprättelse...

BLACK SABBATH – BORN AGAIN – 1983

Min plan var att försöka ge Born Again någon slags upprättelse. När jag skrev om skivan förra gången sågade jag den ganska ordentligt, vilket jag emellanåt haft lite dåligt samvete för. Jag gav mig därför in i lyssnadet med en synnerligen positiv inställning, jag gillar ju verkligen Ian Gillans röst.
Men efter att på nytt lyssnat på skivan, den här gången ingående och analyserande, är jag inte säker på att jag kan ro projektet i land. Born Again är verkligen ingen bra platta, den måste definitivt nämnas på samma gång som ”storheter” typ Headless Cross, Seventh Star och Never Say Die.

Jag trodde ett tag på idén med Gillan som sångare i Sabbath. Det gör jag inte längre. Med denna (hädiska) tanke i bakhuvudet blir skivans titel naturligtvis ironisk. Och den lilla djävulsungen på bilden blir precis så jävlig som han framställts. Born Again skulle kunna vara någon slags återfödelse för Black Sabbath, men det blev ingen positiv sådan.
Var det så bandet tänkt sig att det skulle bli? Om det var så är ju titeln vansinnigt rolig, med Disturbing The Priest som huvudnummer. Det Ian Gillan gör där är inget annat än humor. Men ett metalband med glimten i ögat existerar väl inte?

Nej, jag tror helt enkelt att de ljuger oss rakt upp i ansiktet. Vill få oss att tro att Black Sabbath verkligen föddes på nytt 1983, och då som röda jävlar. Dock uppskattar jag paroditanken mera...

Nåja, tänkte jag. Nån låt borde man väl ändå kunna dra fram från den mörka sidan och påvisa nån form storhet. Det brukar jag klara av.

Men till min förvåning lyckades jag inte med det den här gången. Och då har jag ändå spelat skivan flera gånger i rad, vilket för mig var oerhört tålamodasprövande och till slut faktiskt ganska störande, rent av tråkigt.

Exakt, det var precis vad Born Again blev trots Gillan och trots den röda snorungen med horn i pannan, tråkigt. Förra gången hotade jag med att sälja skivan på Tradera. Det är dags för det nu.

Nr: borttagen ur samlingen för andra gången, såld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar