The Musical Box: Världens första appalbum

onsdag 7 februari 2018

Världens första appalbum

BJÖRK – BIOPHILIA – 2011

Biophilia är Björks märkligaste och mest avancerade skapelse. Det är för det första inget album i den vanliga bemärkelsen. Visserligen har låtarna getts ut på CD och vinyl, men finns också i en serie mobilappar gjorda i samarbete med Apple.
Biophilia skulle då alltså vara tidernas första app-album. Om det är framtiden eller ett stickspår av Björk är omöjligt att säga, men jag gillar tanken. Biophilia har dessutom ambitionen att fungera som mer än bara ljud eller bild/film utan existerar också som appar, installationer och liveframträdanden. Biophilia går därmed långt utanför de vanliga musikramarna, lämnar vinylspår, cd-skivor och andra ljudformat långt bakom sig och blir ett konstverk eller snarare en installation.
Albumet är dessutom synnerligen ambitiöst uppbyggt, ett slags konceptalbum uppbyggt runt frågor om natur och vetenskap. Björks tanke med det är att hitta beröringspunkter mellan vetenskap och musik. Låtarna berör ämnen som månens faser, blixtar, sfärernas harmoni och så vidare. Vid inspelningarna användes dessutom ett antal tämligen oortodoxa ”musikinstrument” på temat vetenskap, som till exempel en teslaspole på låten Thunderbolt, för att få fram ett elektriskt sprakande.
Att då bara lyssna på de två vinylskivorna och efter det bilda sig någon slags uppfattning som går att förmedla är naturligtvis svårt. Biophilia skiljer sig inte nämnvärt musikaliskt från sin föregångare Volta. Men Biophilia ger förmodligen ett helt annat intryck för dem som har möjlighet att uppleva andra delar av denna installation eller konstverket i sin helhet (om det är möjligt).

Nr: 301/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar