The Musical Box: Finsk reggae med Jukka Tolonen

lördag 13 augusti 2011

Finsk reggae med Jukka Tolonen

Sommar och reggae hör ihop, kom jag på när jag bläddrade bland de skivor som jag sorterat bort från samlingen.

Jag hittade nämligen Absolute Reggae, en samlingsplatta från 1991 med ”reggaeartister” som UB 40, Inner Circle och Bill Lovelady, han med plågan One More Reggae For The Road.

Avbryt mig inte än! Det är inte den plattan jag tänker skriva om nu. Absolute Reggae kan man väl idag mest se som ett tidsdokument från plagiatens 90-tal och ett bevis på att folk inte hade ett dugg bättre musiksmak förr.

Istället tänkte jag ta upp en skiva med Jukka Tolonen, den finske gitarrguden som av många anses vara farsan till all finsk progressiv jazzrock. Han har gjort mängder av plattor genom åren, lite överraskande en del reggae också.
1982 gav han ut albumet In A This Year Time tillsammans med en rad västindiska musiker. I början av 80-talet var det också rätt inne med reggea vill jag minnas.

Bob Marleys låtar spelades överallt, Peter Tosh var i högform och tack vare nya vågen fick nya band som Steel Pulse och Black Uhuru en massa uppmärksamhet. Och sen dök ju hela gänget med skaband upp, Selecter, Specials, Madness...
Och så Jukka Tolonen, som är mer jazzgitarrist än de flesta andra.

Därför är In A This Year Time ett riktigt spännande album. Det är så klart ingen ”hitlistereggae”. Men blandningen av reggaerytmerna och hans jazzgitarr blir lite annorlunda, även om han inte på något sätt – vilket jag nästan hade förväntat mig – går så långt bak som till rootreggae och ursprunget.

Tolonen håller sig till Marleys popanpassade reggae. Men det blir rätt skön lyssning ändå, jazzreggae eller vad man kan kalla det. Bäst är Tolonen när han får köra ett par riktigt fläskiga jazzjam, Jungle Jam och Cool Runnings.

In A This Year Time är ett klart bättre reggaealternativ än Absolute Reggae, om man ska lira reggae i sommarvärmen.

3 kommentarer:

  1. Jag kände inte till denna platta, men den låter kul. Kan dock tipsa om ett par andra skivor som bygger på ungefär samma koncept, alltså kombinationen jazzgitarr och reggaekomp. För det första finns "Negril", en platta som jazz/fusion-gitarristen Eric Gale gjorde i samarbete med Peter Tosh 1975. Sedan finns ju de plattor den legendariske reggae-gitarristen Ernest Ranglin gjort på senare år, framför allt den lysande "Below the bassline" (1996). Även den nutida jazzgitarristen Charlie Hunter har (tror jag åtminstone) flirtat lite med reggae på en del av sina plattor.

    SvaraRadera
  2. Va tusan Jukka Farsa till "Finsk Prog. Jazz Rock" är väl lite i underkant . om jag minns rätt så var väl Tasvallan Presidentti ett av dom första Jazz rock (Fusion )banden i Rockhistorien.Långt innan John mc laughlin kom in på banan.

    SvaraRadera
  3. Det har du så klart rätt i. Men man kan ju inte ta i hur mycket som helst när man skriver...

    SvaraRadera