The Musical Box: Knepiga Crack The Sky

onsdag 10 augusti 2011

Knepiga Crack The Sky

CRACK THE SKY - ANIMAL NOTES - 1976

Crack the Sky är ett av alla de där banden som av kännare påstås ”aldrig fått chansen”.
Känns det igen?
Jag har en del såna där skivor, som jag förmodligen kommit över billigt på nån rea eller köpt för det fräcka omslaget eller att jag råkade ha lite pengar över eller att jag bara var nyfiken eller så var det nåt annat...
Varför albumet Animal Notes hamnade i samlingen minns jag faktiskt inte.

Ett alternativ till att Crack the Sky aldrig blev ”skitstora” är att de inte var tillräckligt bra, och därför fortfarande lirar på källarklubbar i Baltimore*. Ett annat att ambitionen kanske saknades.

Jag vet inte vilket som skulle passa bäst. Men Animal Notes från 1976 kan inte skrivas in i historieböckerna som ett av de större.

Musiken är lite för ”vanlig” för att kallas progressiv rock, lite för udda för att placeras i AOR-facket och alldeles för knepigt för vara hitlistepop.

Men det är en ganska trevlig skiva att lyssna på. Låter lite som City Boy, men lite smartare och med fler egna idéer.

Den mest välkända låten är utan tvekan We Want Mine, en halvrocker i bästa Styx-stil med ett litet stänk av Queen. En låt jag med andra ord kan leva utan.
B-sidan är klart proggigare, och betydligt mer spännande. Det tack vare sju minuter långa sviten Rangers at Midnight, som glider från nästan southern rock till Peter Gabriel och Genesis.

Låtarna efter, Virgin...No och Invaders From Mars är också klart lyssningsbara.
Så visst. Crack the Sky är ett band jag kan rekommendera att leta efter i begagnatbackarna. Förvänta dig inte för mycket bara.

Nr: 173/2222

* Crack the Sky bildades i Pittsburg, USA, men blev som störst i Baltimore. När bandets debutalbum skulle skickas ut till butikerna och radiostationerna fick skivbolaget Lifesong inte ordning på distributionen. Det enda ställe där plattorna egentligen kom ut var i Baltimore...

6 kommentarer:

 1. Alltid kul att läsa om udda, bortglömda namn ur rockhistorien. Men detta lät ärligt talat riktigt trist. Referenser till Queen, Styx och progressiv rock... nej, mer ointressant blir det knappast i min bok.

  SvaraRadera
 2. Att nämna BÅDE Queen och Styx var kanske lite taskigt mot Crack the sky...de är lite bättre än så...

  SvaraRadera
 3. Vad har ni emot Queen? Styx kan jag förstå, för det mesta riktigt tråkiga, men Queen har ju i alla fall gjort 2-3 skivor av yppersta klass.
  Live Sky från -78 är en hygglig Crack The Sky skiva, tyvärr ingen dubbel-lp.

  SvaraRadera
 4. Nja, jag har väl inget emot Queen egentligen, de gjorde ju på 70-talet flera riktigt bra album. Men det är väl det där med deras 80-talsskivor som satt sig kvar...

  SvaraRadera
 5. En skiva som gav mig mersmak ,skaffade en till året efter,

  SvaraRadera
 6. Ser nu att det mest vart en diskution om queen,
  synd att du inte kan låta oss provlyssna på dina skivor
  The Cars,Cheap trick är väll en bättre jämförelse en Queen och Styx "Fattar inte"

  SvaraRadera