The Musical Box: Smoke on the Water

måndag 29 augusti 2011

Smoke on the Water

De som fattade grejen redan 1970 blev inte ett dugg överraskade av Machine Head 1972. De visste att Deep Purple var ett ohyggligt hårdrockband.

Smoke on the Water är ju en sån där låt ALLA kan. Och ALLA som någon enda gång hållit i en gitarr har åtminstone försökt att spela den, i alla fall introt.

Det är den låten Deep Purple för alltid kommer att bli ihågkomna. Och det enbart för ett riff som till slut blivit så klichéartat och allmänt att det nu är ett kännetecken, ett visitkort, och själva sinnebilden för hela hårdrocksgenren.

LP:n Machine Head är inte så dum den heller...

Men jag kan väl erkänna att det tog ett tag innan jag lyssnade på hela plattan. Jag, liksom de flesta andra, var så fascinerad av Smoke on the Water att jag glömde bort resten.

Men behöver jag säga att skivan är jävligt bra. Det är snyggt, kristallklart och så jävla välpolerat och genomtänkt. 70-talets hårdrock i sin mest förfinade form.

Inledningen med Highway Star är nästan knäckande och en otäckt klockren rocklåt. Hur många band har inte snott de ideérna?
För att inte tala om Lazy, alla fansens favorit.

Men den är ändå ingenting mot avslutningen med Space Truckin´. Deep Purples allra tyngsta någonsin.

2 kommentarer:

  1. T.o.m. jag, som egentligen inte alls gillar hårdrock, får erkänna att "Machine head" är en bra platta. Men det är nog symptomatiskt att min favoritlåt från denna platta alltid varit den 60-talsrockiga, lite bluesiga låten "Never before" som väl egentligen inte är särskilt representativ för bandets sound.

    SvaraRadera
  2. Enda felet för min del med denna plattan är att jag hörde Made In Japan först, i jämförelse blir denna skiva lite "studiotorr" Highway Star, Smoke onn the Water, Lazy och Space Truckin´ har ju en helt annat dynamik på liven. Men givetvis Machine Head är ett fantastiskt album....Pitcures of Home är en favorit.

    SvaraRadera