The Musical Box: Rare Earth var bättre förr

måndag 8 augusti 2011

Rare Earth var bättre förr

Sitter du och är småilsken över att du har en platta med Rare Earth i samlingen?
Är irriterad på deras menlösa discopop, sent 70-tal?

Det finns en liten tröst. Du var inte helt fel ute när du köpte den.

Rare Earth var nämligen ganska bra en gång i tiden. Ett rätt tungt funkrockgäng som kunde blåsa ner väggar med bara basgången.

Men det där gäller inte om du fått i någon av deras skivor från...säg 1977 och framåt...det är skräp.

Så uselt att inte ens disc-jockeyn på Gunghästen kunde tänkt sig att lira nån av deras låtar i slutet av 70-talet. Är du med då?

Jag har en Rare Earth-platta. One World från 1971. Den är bra! Nästan så jag vill säga ohygglig.
Inledningen med sju minuter långa What I´d Say är brutal. Rare Earth gör där mos av Ray Charles soulörhänge och funkar upp den så till och med det gamla stelbenta soffbordet här hemma börjar röra på sig (lite försiktigt, men i alla fall...).

The Seed är också en sån låt, där Mark Olson hamrar på pianot så man tror det braka ihop och Ray Monette plågar gitarren så han måste fått blåsor på fingrarna.

Det finns flera såna godbitar på skivan, tuff halvrå funksoul med mycket känsla. Uj uj, den här skivan går att spela hur många gånger som helst.

Ska du skaffa plattor med Rare Earth, köp de tidiga. De är bäst.

8 kommentarer:

 1. Rare Earths tidigaste hits som de spelade in för Motown är ju lysande, bland den bästa "blue eyed soul" som gjordes under 60-talet. Sedan gick det, precis som du påpekar, gradvis utför.

  SvaraRadera
 2. Jag har tre lp med Rare Earth, Willie Remembers (72), Ma (73) som jag tycker är bra, men det var först när jag fick tag på live-dubbeln Rare Earth In Consert (71)som jag verkligen fick höra hur bra de var, en riktigt bra liveskiva, ja nästan...ohygglig :)One World har jag inte hört men flera låtar därifrån är med på liven. Jag får hålla utkik i begbackarna.

  SvaraRadera
 3. Jag har faktiskt liveplattan. Men den är så svajig att den knappt går att lyssna på. Men av det lilla jag hört kan jag bara hålla med dej!

  SvaraRadera
 4. Sunday Funnies album Benediction från 72 är utgivit på samma bolag. Ett ganska hyffsat album faktiskt.

  SvaraRadera
 5. Den skivan letar jag efter! Jag har den första, den är rätt bra den också. Också på Rare earth-bolaget.

  SvaraRadera
 6. Undrar om jag inte har ett extra ex av den stående:) R/E etiketten är så fin, ska titta på en strax, jag får ta ett break från det tyska Jane och spela den oerhört snygga skivan " the gospel according to zeus"
  Yesterdaysnews

  SvaraRadera
 7. Å ta med Jane-skivan till affären. Den vill jag också höra!

  SvaraRadera
 8. Okej, bara höra då:)

  SvaraRadera