The Musical Box: En liten fegis

onsdag 3 augusti 2011

En liten fegis

ELTON JOHN - EMPTY SKY - 1969

Det finns nog ingen som kan anklaga Elton John för att ha gjort en särskilt storstilad entré.
Finns det egentligen någon som minns hans debutalbum, Empty Sky från 1969?
Möjligtvis var det väl en och annan som av nyfikenhet köpte den EFTER hans andra album, som fantasifullt nog heter Elton John och kom ut 1970. Det var den skivan han slog igenom med, där fanns låtar som Your Song och Border Song, som fortfarande känns rätt tjatiga när de spelas i radio, för det händer.

Nej, Elton John stövlade 1969 inte in och tog över scenen, som Led Zeppelin, Deep Purple eller Black Sabbath. Deras debutalbum räknas som något av det bästa gjorts inom rockmusiken.

Men Empty Sky - som så klart inte har särskilt mycket med hårdrock att göra, det är en popskiva – är en liten fegis. Snäll och ganska oskyldig.

Och det finns väl inga låtar som nödvändigtvis borde kommas ihåg av eftervärlden. Möjligtvis Skyline Pidegon då. Som jag gillar att spela emellanåt.

Western Ford Gateway är inte heller så dum, kom jag på nu. Men sen finns det ett par andra låtar som definitivt MÅSTE glömmas bort, skivan är lite ojämn...(och då menar jag inte att den legat i solen och blivit skev).

Men samtidigt är Empty Sky betydligt bättre än mycket annat Elton John spelat in. Allt efter 1976 närmare bestämt.

Så om du tvingas välja mellan Empty Sky och till exempel A Single Man från 1978, Reg Strikes Back (hemska tanke) från 1988 eller nån annan av hans senare otäckheter. Ta då Empty Sky. Här är det mycket mer känsla, även om det kanske känns lite nybörjaraktigt.

Men det stadiet måste ju alla gå igenom (utom Led Zeppelin, Deep Purple och Black Sabbath, som var störst redan när de började...).

Mer om Elton John:
Madman Across the Water

1 kommentar:

  1. Om Elton Johns självbetitlade bjuder på fler spår som spelats flitigt i radio, så bjuder föregångaren "Empty sky" på desto mer spänning. Ingen låt är den andra lik. Och om jag egentligen ska racka ner på något, så är det i så fall det avslutande partiet bestående av korta smakprov på samtliga skivans spår. Känns allt annat än kul.

    SvaraRadera