The Musical Box: Heavy psych på oljefat

måndag 1 augusti 2011

Heavy psych på oljefat

PRESSTOPP – PRESSTOPP – PRESSTOPP

Idag skulle jag egentligen publicerat en artikel om Elton John. Men jag bryter det ordinarie flödet av allt för vanlig pop. Jag har nämligen kommit över skivan Brown Rain med Victor Brady. Tung, rå och synnerligen experimentell psykedelisk rock från det tidiga 70-talet. En legendarisk LP.
Det var Mauritz vid Friadalen som introducerade mig för denne galning utrustad med oljefat. Men skivan vägrade han sälja till mig. Den är nämligen så ovanlig att RARE! inte räcker mer än halvvägs.

När jag frågade en skivhandlare i Göteborg om plattan, svarade han så här:
”Jag har haft den här butiken i nästan 25 år, men jag har aldrig sett den skivan...och då har jag sett mycket...men jag har hört talas om den...och om jag fick tag på den...då skulle jag aldrig sälja den...”.

Mycket, mycket, märkligt nog fick jag tag i skivan i nästa göteborgsbutik jag hamnade i. Men jag tror inte DEN killen visste riktigt vad han sålde, jag fick den för 40 spänn lite drygt...

Som ni kanske ser på bilden är omslaget inte i toppskick, det är inte vinylen heller. Men den är klart spelbar, och när det gäller såna här plattor får man inte vara nogräknad.
Brown Rain från 1970 är något av de galnaste jag någonsin hört. Oljefat möter heavy fuzz psychedelia, kan man väl säga.

Victor Brady och hans tremannaband lirar vilda egenkomponerade improvisationer på oljefat, där han sjunger, vrålar, stönar fram texterna. Allt blandas med fräcka, nästan sinnessjuka gitarrsolon, som ena stunden surrar som ilskna getingar, i den andra vildsint morrande.
Elva minuter långa titelspåret, Brown Rain, börjar som ett kinesiskinspirerat stycke, men glider snabbt över i totalt utflippad heavy-psych, som inte är annat än bisarrt. Hela skivan är förresten sådan.

Jag hittar faktiskt inget som direkt går att jämföra med Victor Brady, möjligtvis Blue Cheer i sina värsta stunder, men det räcker inte till.

Plattan går så klart inte att hitta på Spotify. Det lär dock finnas en inspelning av Brown Rain på Youtube. Leta rätt på den!

Den nedersta bilden är tagen av Evelina Assarsson.

5 kommentarer:

 1. Detta låter verkligen spännande, och jag ska genast kolla om det finns nåt med Brady på YouTube.

  Jag kan tillägga att jag regelbundet besöker musikbloggar där folk rippar och lägger upp obskyra psykedelia-plattor, men just denna har jag aldrig stött på.

  SvaraRadera
 2. Det var som sagt inte länge sen jag själv hörde talas om den. Men den är verkligen annorlunda mot det mesta annat jag hört i den här genren.

  SvaraRadera
 3. Har nu snabblyssnat på ett par spår som finns på YouTube. Bra? Tja... Udda och intressant tidsdokument? Ja, definitivt!

  SvaraRadera
 4. Snyggt jobbat:) det är bara att gratulera, jag hade oxå köpt ett ex till, oavsett skick för den pengen:)

  Yesterdaysnews

  SvaraRadera
 5. herregud vilka crazy skivor det finns!

  SvaraRadera